Σκυλακάκης: Έρχεται νομοθετική διάταξη για τις επιταγές

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Έρχεται νομοθετική διάταξη για τις επιταγές

Ρύθμιση για τις επιταγές του τελευταίου 2μήνου του 2020 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA. Επίσης θεώρησε δεδομένη την παρέμβαση στον τρόπο υπολογισμού των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και δεν απέκλεισε πρόγραμμα επιδότησης φοροαπαλλαγών και στην εστίαση.

«Πράγματι είναι επείγον το θέμα των επιταγών. Απαιτεί νομοθετική διάταξη που θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Έχει προετοιμαστεί και θα την ανακοινώσουμε στις αρχές της επόμενες εβδομάδας. Θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away», ανέφερε.

«Όλο αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είχαμε δύο lockdown θέλει επανεξέταση» ανέφερε για το θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα που δεν υπάρχει κανονική κατανάλωση» είπε και πρόσθεσε «μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί». «Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» είπε. «Με τίποτα πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί, θα ήταν παράλογο αυτό και παράλογα πράγματα αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει» ανέφερε.

Αναφορικά με την εστίαση άφησε ανοικτό το να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης φοροαπαλλαγών. Σε σχετικό ερώτημα κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «η εστίαση είναι από τους κλάδους που έχει πληγεί περισσότερο, όχι ομοιόμορφα». «Είναι ένας αριθμός μαγαζιών που έχουν βρει μια κάποια ισορροπία με το delivery. Αλλά ασφαλώς χρειάζεται βοήθεια και όποτε κάνουμε μέτρα την σκεφτόμαστε σαν κεντρικό κλάδο» είπε.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ερωτηθείς για το πως θα δομηθούν τα επόμενα μέτρα πως «δεν έχουμε ακόμη εικόνα του πώς θα εξελιχθεί ο Φεβρουάριος, είναι συνάρτηση πολλών πράγματων, περιλαμβανομένων και των εμβολιασμών αλλά και του πώς θα συμπεριφερθούμε. Οι πόροι μιας οικονομίας είναι πάντα πεπερασμένοι. Από ένα σημείο και πέρα δανειζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα, αλλά αυτά τα δανεικά κάποια στιγμή θα κληθούμε να τα επιστρέψουμε». Είπε πως έχει τεράστια σημασία να ανοίξει κάποια στιγμή η οικονομία και να μην πάμε με «την λογική του ακορντεόν» είπε.

Για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη το 2020 και την ένταξή τους στην Επιστρεπτέα είπε πως «τις βάλαμε για πρώτη φορά στην 4η, θα μπουν και στην 5η» και εξήγησε πως «κάθε φορά που θα γίνεται μια καινούργια Επιστρεπτέα το περιθώριο θα διευρύνεται». Εξήγησε πως το πρόβλημα με τις νέες επιχειρήσεις είναι ότι δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία τζίρου. «Η δυσκολία είναι ότι μια νέα επιχείρηση αυξάνει το τζίρο της υπό κανονικές συνθήκες όσο περνούν οι μήνες».

Για το αίτημα αναδρομικής μη επιστροφής του 50% του ποσού και για τις επιχειρήσεις που έχουν μπει στην πρώτη, 2η και 3η Επιστρεπτέα επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει γενικευμένη κίνηση αλλά «χρειάζεται εξατομικευμένος χειρισμός αυτών των επιχειρήσεων» με βάση τα στοιχεία για το σύνολο του 2020. Εξήγησε πως δεν θα υπολογισθεί μόνο ο τζίρος αλλά και άλλα στοιχεία με ορόσημο «τη στιγμή που θα πρέπει οι επιχειρηματίες να λάβουν αποφάσεις» για το άνοιγμά τους και «όχι τώρα που η οικονομία είναι κλειστή».

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης εκτίμησε πως η προκαταβολή «στην καλύτερη περίπτωση θα έρθει στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού» και τούτο γιατί υπάρχει ένα διάστημα 3 μηνών μεταξύ του τελικού σχεδίου που υπολογίζεται τον Μάρτιο και της καταβολής. Εξήγησε πως αυτό που έχει σημασία είναι η απορρόφηση. Γι αυτό και «ένας σημαντικός αριθμός έργων, πχ ένα δεύτερο Εξοικονομώ, θα ξεκινήσουν πολύ πιο γρήγορα και θα μπουν στις αρχές του χρόνου, και θα έχουμε μέσω αυτών των έργων και προγραμμάτων μία πρόωρη εκταμίευση που θα γίνει με δικούς μας πόρους».

Σε ερώτημα αν θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες το φαινόμενο του ακορντεόν στην αγορά, είπε πως «αποφεύγω τις προβλέψεις γιατί αυτή η ασθένεια μας έχει εκπλήξει όλους» με αναφορά του τι γίνεται στην Ιρλανδία ή στην Σλοβακία. «Είναι μία πάρα πολύ ύπουλη αυτή η ασθένεια» είπε, απευθύνοντας έκκληση γιατί «χρειάζεται από όλους μας μεγάλη προσοχή για να αντέξουμε οικονομικά και υγειονομικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider