Φόρος 7% για «άγρα» αλλοδαπών συνταξιούχων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόρος 7% για «άγρα» αλλοδαπών συνταξιούχων
Το βασικό κίνητρο αφορά την φορολόγηση του εισοδήματος από συντάξεις που εισπράττεται στο εξωτερικό με ενιαίο συντελεστή 7%.

Φορολογικά κίνητρα για την μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπών συνταξιούχων στην Ελλάδα δίνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Το βασικό κίνητρο αφορά την φορολόγηση του εισοδήματος από συντάξεις που εισπράττεται στο εξωτερικό με ενιαίο συντελεστή 7%, αλλά και τη φορολόγηση εισοδημάτων άλλης προέλευσης αυτοτελώς και με χαμηλούς συντελεστές.

Βασική προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος συνταξιούχους του εξωτερικού να απολαύσει το ειδικό καθεστώς φορολόγησης είναι να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με χώρες από όλο τον κόσμο επιτρέπουν την «άγρα αλλοδαπών συνταξιούχων».

Οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας προβλέπουν:

  • Τη φορολόγηση μόνο στο κράτος κατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση προκειμένου να εφαρμοσθούν άμεσα οι διατάξεις της οικείας σύμβασης και να μην παρακρατηθεί φόρος στο κράτος από όπου προέρχεται η σύνταξη, θα πρέπει ο δικαιούχος να υποβάλει στις φορολογικές αρχές του κράτους πηγής Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας. Αν το κράτος πηγής έχει παρακρατήσει φόρο κατά παρέκκλιση των διατάξεων της συμβάσης αποφυγής διπλής φορολογίας ο εν λόγω φόρος δεν συμψηφίζεται και ο δικαιούχος πρέπει να ζητήσει την επιστροφή του φόρου.
  • Τη φορολόγηση και στα δυο συμβαλλόμενα κράτη, δηλαδή τόσο στο κράτος κατοικίας όσο και στο κράτος από όπου προέρχεται η σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση για να αποφευχθεί η διπλή φορολογία, ο φόρος που έχει παρακρατηθεί στο κράτος πηγής συμψηφίζεται με το φόρο που προκύπτει στο κράτος κατοικίας του δικαιούχου.
  • Τη φορολόγηση μόνο στο κράτος πηγής. Όταν υφίσταται η εν λόγω πρόβλεψη, ο φορολογούμενος δηλώνει τη σύνταξη στη χώρα κατοικίας του ως απαλλασσόμενο εισόδημα βάσει της συμβάσης αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider