Γιατί η πεντάμηνη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα κάνει τη διαφορά

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η πεντάμηνη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα κάνει τη διαφορά
Μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της εστίασης δείχνει μια απροθυμία στο να περάσουν το σύνολο της μείωσης του ΦΠΑ (9%) στις τιμές καταλόγου, κάτι που από τις πρώτες ενδείξεις είναι πιο εμφανές στις επιχειρήσεις που διαθέτουν καφέ.

Η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για πέντε μήνες δεν αναμένεται να παράξει κανένα απτό όφελος για τους καταναλωτές.

Μάλιστα, μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της εστίασης δείχνει μια απροθυμία στο να περάσουν το σύνολο της μείωσης του ΦΠΑ (9%) στις τιμές καταλόγου, κάτι που από τις πρώτες ενδείξεις είναι πιο εμφανές στις επιχειρήσεις που διαθέτουν καφέ.

Διαβάστε επίσης:

Οι επαγγελματίες της εστίασης υποστηρίζουν πως υπάρχουν μικρά περιθώρια μετακύλισης στις τιμές των προϊόντων, επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν απορροφήσει οι επιχειρήσεις τους τις αυξήσεις τόσο του ΦΠΑ όσο και του ειδικού φόρου στον καφέ και πλέον είναι δύσκολο για τις ίδιες να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους.

Δεν υπάρχουν κίνητρα

Όπως εξηγούν επαγγελματίες του χώρου, εάν η ζήτηση για τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν μεγάλη και η κατανάλωση συγκρινόταν με την περυσινή, τότε οι επιχειρήσεις θα περνούσαν τη μείωση του ΦΠΑ στους καταλόγους τους. Ωστόσο, εάν η ζήτηση κινηθεί σε αναιμικά επίπεδα δεν υπάρχει κίνητρο για κάτι τέτοιο.

Άλλωστε τα όσα ισχύσαν πέρυσι με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ενδεικτικά για τα όσα θα ισχύσουν και εφέτος, κατά την πεντάμηνη περίοδο μείωσης του ΦΠΑ.

Μπορεί ο ΦΠΑ στην εστίαση να μειώθηκε πέρυσι από το 24% στο 13%, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν είδαν καμία διαφορά, καθώς οι επιχειρηματίες φρόντισαν να αυξήσουν τις τιμές, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφορά στις τσέπες τους. Στο δε λιανεμπόριο τροφίμων η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% οδήγησε σε χαμηλότερες τιμές στο ράφι περίπου κατά 9% , μόλις στο 1/3 των προϊόντων. Αυτές οι μειώσεις έχουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό εξαϋλωθεί.

Το σουβλάκι

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι το τι συνέβη με το σουβλάκι. Προ της μειώσεως του ΦΠΑ το σουβλάκι με πίτα και γύρο κόστιζε 2,90 ευρώ (με ΦΠΑ 24%). Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% βρέθηκε να κοστίζει και πάλι 2,90 ευρώ, αν και θα έπρεπε να είχε μειωθεί στα 2,64 ευρώ. Το καλαμάκι σουβλάκι πριν από τη μείωση του ΦΠΑ κόστιζε 1,60 ευρώ, τιμή στην οποία και παρέμεινε, ενώ θα έπρεπε να είχε μειωθεί στο 1,47 ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα έχει πιο απτά αποτελέσματα στις τιμές των μη αλκοολούχων ποτών. Έτσι, το κουτάκι της Coca Cola από 0,57 ευρώ στο σουπερ μάρκετ θα διατίθεται για 0,52 ευρώ, ήτοι 5 λεπτά φθηνότερα. Ωστόσο, αυτή η μείωση δεν κάνει τη διαφορά για την τσέπη του καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider