Περισσότερο ΦΠΑ έφερε στα κρατικά ταμεία η αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περισσότερο ΦΠΑ έφερε στα κρατικά ταμεία η αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα
Τον Ιανουάριο 2020 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 18,21 δισ. ευρώ, από 17,79 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2019.

Κερδίζει η κυβέρνηση το στοίχημα των εσόδων από τον ΦΠΑ. Οι εισπράξεις από το συγκεκριμένο φόρο αποτυπώνουν το ότι η πολιτική αύξησης των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα αποδίδει.

Η υποβολή των αρχικών εμπρόθεσμων χρεωστικών, πιστωτικών ή μηδενικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ Ιανουαρίου και η καταβολή του οφειλόμενου φόρου των χρεωστικών δηλώσεων, έδειξε πως το νέο σύστημα έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερες εισπράξεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν πως τον Ιανουάριο 2020 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 18,21 δισ. ευρώ, από 17,79 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2019.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα τον Ιανουάριο 2020 ανήλθαν σε 2,04 δισ. ευρώ, από 1,97 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2019. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ καπνικών προϊόντων ανήλθαν τον Ιανουάριο 2020 σε 658 εκατ. ευρώ, έναντι 660 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2019. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών ανήλθαν τον Ιανουάριο 2020 σε 15,51 δισ. ευρώ, από 15,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2019.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να δικαιολογηθεί πολιτικά το μέτρο των e-δαπανών που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και στη βάση του οποίου μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και εισοδηματίες συναλλάσσονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής με στόχο να καλύψουν το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πέναλτι φόρου 22%.

Υπενθυμίζεται πως για να υπολογιστεί το 30% των αποδείξεων από το πραγματικό εισόδημα αφαιρείται η εισφορά αλληλεγγύης με την οποία επιβαρύνεται ο φορολογούμενος όσο και το ποσό της διατροφής που ενδεχομένως καταβάλει στην πρώην σύζυγό του. Ακόμη, στην περίπτωση που δόσεις δανείων, ενοίκια, φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ που έχει καταβάλει μέσα στο έτος ο φορολογούμενος ξεπερνούν το 60% του πραγματικού εισοδήματός του τότε θα πρέπει να συγκεντρώσει σε αποδείξεις όχι το 30% αλλά το 20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider