Βεσυρόπουλος: Προσεχώς ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βεσυρόπουλος: Προσεχώς ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης
«Θα γίνονται αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών, όπως η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης κληρονομιών και γονικών παροχών ακίνητων», δήλωσε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Στα αποκαλυπτήρια των βασικών διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου προχώρησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας σήμερα στο 6o Taxation Law Forum, ενώ προανήγγειλε την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών ακίνητων.

Ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό πλαίσιο και πως η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση, κάτι που όπως είπε θα επιτευχθεί με τη μείωση των φόρων, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως στις παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει θα συγκαταλέγονται οι εξής:

-Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019 και στο 20% για τα εισοδήματα του 2020.

-Η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

-Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.

-Η καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και η δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.

-Η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι 4 παιδιά.

-Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

-Η έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

-Η αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για τρία χρόνια και επανεξέταση του κατά τον τέταρτο χρόνο.

-Η σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

-Η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα των ειδών πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία.

-Η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

Ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αναβαθμίσει θεαματικά το δείκτη εξυπηρέτησης του πολίτη και της αποδοτικότητας των φορολογικών υπηρεσιών.

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ότι έχει άμεση σχέση με τον πολίτη, να μειώσουμε την συχνότητα αλλά και την αναγκαιότητα της παρουσίας των φορολογουμένων στις εφορίες», είπε. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την περαιτέρω ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους, για όλες τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται σήμερα στις εφορίες.

«Θα γίνονται αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών, όπως η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης κληρονομιών και γονικών παροχών ακίνητων», αποκάλυψε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider