Μειώνεται πρόσθετα ο ΕΝΦΙΑ για τις χαμηλές περιουσίες – Τι αλλάζει

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώνεται πρόσθετα ο ΕΝΦΙΑ για τις χαμηλές περιουσίες – Τι αλλάζει
Με τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπεται αφενός ότι όταν η μείωση του φόρου κατά 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη και, αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση. 

Τροπολογία που μειώνει πρόσθετα τον ΕΝΦΙΑ για τις χαμηλές περιουσίες κατέθεσε η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιανόπουλου».

Η τροπολογία επιφέρει αλλαγή στο άρθρο 24 του ν. 4579/2018 με το οποίο θεσπίστηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση των φορολογουμένων με χαμηλή ακίνητη περιουσία.

Με την τροπολογία αφενός προβλέπεται ότι όταν η μείωση του φόρου κατά 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη και, αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

«Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ και η μείωση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, εφαρμόζεται η μείωση κατά 30% του πρώτου εδαφίου. Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό 60.000 ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα 100 ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσά των 100 ευρώ, μειωμένο κατά 0,7 του ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσά άνω των 60.000 ευρώ. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία «από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τον επαναπροσδιορισμό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιορισθεί καθόσον εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider