Άδεια ειδικού σκοπού: Ισχύει για όσο διάστημα είναι κλειστές οι εκπαιδευτικές δομές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άδεια ειδικού σκοπού: Ισχύει για όσο διάστημα είναι κλειστές οι εκπαιδευτικές δομές
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η άδεια συναρτάται με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης.

Διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού παρέχει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η άδεια ειδικού σκοπού του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55) συναρτάται με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση.

Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι γονείς παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής, καθώς και εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία.

Πώς γίνεται η δήλωση και η πληρωμή

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 11.3.2020, το κόστος της άδειας στον ιδιωτικό τομέα καλύπτεται κατά 2/3 από τους εργοδότες και κατά 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των δικαιούχων οφείλουν να δηλώσουν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) των εργαζομένων τους το σύνολο των ημερών αδείας ειδικού σκοπού και να καταβάλουν σε αυτούς το σύνολο των ημερομισθίων τους, δηλαδή τόσο αυτών που πρέπει να καλύψουν ως εργοδότες, όσο και αυτών που καλύπτονται από το υπουργείο Εργασίας.

Σε δεύτερο χρόνο, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει να δηλώσουν στο προσωρινό έντυπο ειδικού σκοπού του Πληροφορικού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» όλα τα απαραίτητα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, των μικτών αποδοχών των εργαζομένων για τις αντίστοιχες ημέρες άδειας και το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο που τελεί σε τέτοια άδεια.

Η υποβολή του ειδικού εντύπου για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο θα πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου και θα ακολουθήσει η πληρωμή.

Το υπουργείο Εργασίας, μετά από την πλήρη επεξεργασία των στοιχείων που θα δηλωθούν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» από τους εργοδότες, θα καταβάλει το ποσό που υποχρεούται στον εργοδότη που αντιστοιχεί στο ποσό των μικτών αποδοχών του ημερομισθίου του εργαζομένου για κάθε ημέρα άδειας ειδικού σκοπού πλέον των εργοδοτικών εισφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider