Έξι κορυφαίους επενδυτικούς οίκους προσκάλεσε η HSBC στην Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2019 και τις τρέχουσες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνεται η εν λόγω εκδήλωση από την HSBC Ελλάδας με τη συμμετοχή κορυφαίων αναλυτών. «Με αυτή την εκδήλωση, φέρνουμε στους πελάτες μας κοντά σε έξι διεθνείς επενδυτικούς οίκους και αυτό αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη αυτής της φιλοσοφίας μας», ανέφερε σχετικά ο Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC Ελλάδας. 

HSBC: Ελκυστικές παραμένουν οι διεθνείς χρηματαγορές

«Η Παγκόσμια Οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με τις ΗΠΑ να επιταχύνουν, την Ευρώπη να επιβραδύνει και τις αναδυόμενες αγορές να χάνουν τη δυναμική τους. Οι αποτιμήσεις των παγκόσμιων χρηματαγορών παραμένουν σχετικά ελκυστικές, ενώ τα κρατικά ομόλογα των αναπτυγμένων αγορών και τα εταιρικά ομόλογα φαίνονται σχετικά ακριβά», ανέφερε σχετικά ο Όλιβιερ Γκάνο, CIO Wealth & EMEA Liquidity της HSBC Global Asset Management. 

«Αναμένεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη θα παραμείνουν σχετικά χαμηλές», πρόσθεσε ο ίδιος.

BlackRock: Σημαντικές ευκαιρίες σε επιλεκτικές μετοχές

«Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, αλλά παραμένει έως σήμερα σε γενικές γραμμές ισχυρή. Ο δείκτης PMI βρίσκεται σε ανοδική πορεία στην πλειοψηφία των αγορών παγκοσμίως και δεν πιστεύουμε ότι κινούμαστε σε περιβάλλον ύφεσης», τόνισε η Λώρενς Γκάλο, Director, Product Strategist of European Fundamental Equity Team της BlackRock. Σύμφωνα με την αναλύτρια, η οποία μίλησε για τις ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, η αβεβαιότητα σχετικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον οδήγησε σε εκροές από την Ευρώπη αλλά τα βασικά οικονομικά μεγέθη παραμένουν ισχυρά. 
«Μετά την επαναφορά της αγοράς, βλέπουμε τις αποτιμήσεις σε κάποιους κλάδους να υποχωρούν σημαντικά, γεγονός που αναδεικνύει ευκαιρίες σε κάποιες εταιρείες με ελκυστικές αποτιμήσεις που παρουσιάζουν δυνατότητες για ενισχυμένα κέρδη. «Παραμένουμε θετικοί ως προς την ανάληψη ρίσκου, αλλά έχει πλέον μεγαλύτερη σημασία η ανθεκτικότητα του χαρτοφυλακίου», τόνισε κλείνοντας η κ. Γκάλο. 

Franklin Templeton: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός «γεννά» ευκαιρίες

Για τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που γεννά ο ψηφιακός μετασχηματισμός μίλησε στην ίδια εκδήλωση ο Τζόναθαν Κέρτις, Vice President, Portfolio Manager, Research Analyst της Franklin Templeton Investments. «Ψηφιακός Μετασχηματισμός σημαίνει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τη σχέση τους με τους πελάτες και τους συνεργάτες τους. Πιο συγκεκριμένα, να τις βοηθήσουμε να μεταβούν από απλώς συναλλακτικές σχέσεις που βασίζονται σε λίγα δεδομένα, σε σχέσεις με διάρκεια που στηρίζονται σε πληθώρα δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά. 

«Πιστεύουμε ότι αυτές που αποκαλούμε ‘ψηφιακές επιχειρήσεις’ έχουν μεγαλύτερη αξία, καθώς κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών και των συνεργατών τους ενώ προσφέρουν και αποκομίζουν μεγαλύτερη αξία με χαμηλότερο κόστος. Οι βασικές επενδυτικές ευκαιρίες που απορρέουν από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Cloud Computing, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), το νέο εμπόριο και τη FinTech (χρηματοοικονομική τεχνολογία)», τόνισε ο αναλυτής της Franklin Templeton Investments.

Legg Mason: Στις αναδυόμενες αγορές οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε στον οικονομικό κύκλο», είπε η Νούρια Ρίμπας, Investment Director της Legg Mason. «Κοιτάζοντας προς το μέλλον, υπάρχουν ενδείξεις τόσο για μια ανοδική αγορά (bull market) εξαιτίας της επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης όσο και για μία πτωτική αγορά (bear market) εξαιτίας της αποδυνάμωσης του παγκόσμιου εμπορίου», συμπλήρωσε. H αναλύτρια της Legg Manson μίλησε για το πώς οι προοπτικές του δολαρίου συνδέονται με τα σενάρια αυτά και πώς το 2018 το δολάριο ενισχύθηκε από τα επιτόκια και τις διαφοροποιήσεις στην ανάπτυξη. «Οι αναπτυσσόμενες αγορές υπέφεραν περισσότερο από τη φετινή αστάθεια, αλλά προσφέρουν και τις καλύτερες ευκαιρίες αποτίμησης για το μέλλον», σημείωσε η κ. Ρίμπας.

Pimco: Η επόμενη ύφεση θα είναι πιο επιφανειακή

Σύμφωνα με την Ελένη Σηφάκη, Senior Vice President, Account Manager της Pimco, μακροπρόθεσμα, αναμένεται να αναδειχθεί ένα πολύ διαφορετικό μακροοικονομικό περιβάλλον. Οι επενδυτές που πιστεύουν ότι το μέλλον θα μοιάζει με το μετά-κρίσης παρελθόν μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια σειρά δυσάρεστων εκπλήξεων. «Αναμένουμε ότι η επόμενη ύφεση θα είναι πιο επιφανειακή από παλιότερα αλλά, ταυτόχρονα, μεγαλύτερης διάρκειας και πιθανώς πιο επικίνδυνη. Σε αυτό το περιβάλλον μεγαλύτερης μεταβλητότητας, είμαστε προσεκτικοί ως προς τη θέση μας, παραμένοντας επικεντρωμένοι στην ποιότητα και την ευελιξία για να παράξουμε κέρδη και να προστατεύσουμε το αρχικό κεφάλαιο», δήλωσε η κυρία Σηφάκη. 

Schroders: Μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές

«Οι αναπτυσσόμενες αγορές μπορούν να παρουσιάσουν ευκαιρίες διαρθρωτικής ανάπτυξης για τους επενδυτές και θα πρέπει, συνεπώς, να συμπεριλαμβάνονται σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο», σημειώνει ο Αλεξάντερ Πράβιτς, Head of CEE & Mediterranean της Schroders, οι αναπτυσσόμενες αγορές μπορούν να παρουσιάσουν ευκαιρίες διαρθρωτικής ανάπτυξης για τους επενδυτές και θα πρέπει, συνεπώς, να συμπεριλαμβάνονται σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο».

«Πάντως, οι περισσότεροι ευρωπαίοι επενδυτές είτε είναι συγκρατημένοι είτε περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν στις Αναπτυσσόμενες Αγορές. Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η καλύτερη κατανόηση των ευκαιριών και των κινδύνων των αναπτυσσόμενων αγορών και η υιοθέτηση μιας πιο μακροπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής», τόνισε κλείνοντας ο αναλυτής της Schroders.