Τη σύνταξή τους να υποχωρεί και τις ασφαλιστικές εισφορές να αυξάνονται θα δουν 687.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, αλλά και για 625.000 οικονομικά ενεργοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, με το νέο Ασφαλιστικό.

Οι όροι του Μνημονίου για εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνων που ισχύουν για το ΙΚΑ, φέρνει τα «πάνω-κάτω» στον αγροτικό κόσμο , συμπιέζοντας την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 360 ευρώ που είναι σήμερα, στα 158 ευρώ. Αντίστοιχα η κατώτατη εισφορά στο Ταμείο κινδυνεύει να διαμορφωθεί στα 120 ευρώ, από 60-65 ευρώ που είναι σήμερα.

Η Κυβέρνηση, βάσει του τρίτου Μνημονίου, προωθεί για τον ΟΓΑ:

  • μειώσεις στις συντάξεις του, λόγω της περικοπής του ανταποδοτικού (προνοιακού) μέρους της κατώτατης σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται μείωση κατά 8% της προνοιακής σύνταξης, από το 2016 έως το 2021.
  •  
  • αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον αγροτικό κόσμο, σε σημείο ακόμη και τριπλασιασμού τους, λόγω αλλαγής του συστήματος. Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ κατέβαλλαν με γνώμονα τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ στο εξής θα πληρώνουν ανάλογα με το πραγματικό (όχι το ονομαστικό) τους εισόδημα.

Παράλληλα η Κυβέρνηση θα ξεκινήσει την κατάργηση της κατ' εξαίρεση χρηματοδότησης του ΟΓΑ από το επόμενο έτος και σε βάθος τριετίας, η οποία κάλυπτε το 85% των δαπανών του για συντάξεις (3,2 δισ. ευρώ). Σημειώνεται πως η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το ΙΚΑ αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΓΑ θα παραμείνει ως αυτόνομο ταμείο , ως προς το σκέλος της πρόνοιας και των λοιπών παροχών (προνοιακή σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, παροχές αγροτικής εστίας κλπ.)