Στον τραπεζικό γκισέ με στόχο την ασφάλιση επιδιώκουν να σπρώξουν τους πελάτες τους όσο το δυνατόν περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Παρά την κρίση που επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά, οι τράπεζες, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες –θυγατρικές και μη- διαθέτουν νέας γενιάς ασφαλιστικές καλύψεις προς τους πελάτες τους, εξασφαλίζοντάς τους σε περίπτωση ασθένειας, ατυχήματος ή απώλειας εργασίας του δανειολήπτη. Την ίδια στιγμή, περισσότερο δημοφιλή γίνονται και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, πάντα μέσω των τραπεζών, με τους πελάτες τους να αναζητούν μακροχρόνια εξασφάλιση.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το κλίμα αβεβαιότητας, τόσο όσον αφορά στα εργασιακά, όσο και ως προς την προοπτική της σύνταξης έχει επηρεάσει τους πελάτες των τραπεζών, που αναζητούν «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις κακοτοπιές.

Με αυτά τα δεδομένα, τα τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα έχουν πάρει την ανιούσα ενώ μια σειρά από τράπεζες λανσάρουν και διαφημίζουν «πακέτα» στεγαστικών δανείων με έξτρα ασφαλιστικές καλύψεις.

Έτσι, είτε πρόκειται για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια είτε για περίθαλψη και συνταξιοδότηση, ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων αναζητά εξασφάλιση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ως απάντηση σε αυτή την τάση μια σειρά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λανσάρει μια σειρά από νέου τύπου ασφάλειες, που απευθύνονται σε παλιούς αλλά και νέους δανειολήπτες, ενώ παράλληλα ενισχύουν τα τραπεζοασφαλιστικά τους προϊόντα.

Τι προσφέρουν

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, μόνο τυχαίο δεν είναι το «μπαράζ» επιπλέον καλύψεων με τις οποίες οι τράπεζες συνοδεύουν τα στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια.

Στο παρελθόν, για να πάρει τη χρηματοδότηση από την τράπεζα, ο δανειολήπτης ασφαλιζόταν αναγκαστικά σε περίπτωση σεισμού και θανάτου. Τώρα όμως, το «πακέτο» περιλαμβάνει κάλυψη στην περίπτωση απώλειας εργασίας, ατυχήματος ή και ασθένειας. Με άλλα λόγια, αν ο δανειολήπτης αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη, η ασφαλιστική αναλαμβάνει να πληρώσει τη δόση του δανείου στην τράπεζα. Μάλιστα, ενώ στο παρελθόν οι έξτρα παροχές ήταν προαιρετικές, σήμερα  αρκετά συχνά στους νέους δανειολήπτες ή στις περιπτώσεις αναχρηματοδότησης οφειλών, οι ίδιες οι τράπεζες περιλαμβάνουν τις καλύψεις αυτές στο «πακέτο» του δανείου –συνυπολογίζοντάς τις στο τελικό επιτόκιο.

Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα, τόσο για τους εαυτούς τους, όσο και τους πελάτες τους, για το ενδεχόμενο επισφαλειών, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν την επιπλέον εξασφάλιση ως δώρο προς το δανειολήπτη.

Την ίδια στιγμή, τόσο έντονη είναι η ανασφάλεια και από την πλευρά των πελατών, ώστε ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες είναι διατεθειμένοι να δώσουν ένα επιπλέον, «συμβολικό» ποσό της τάξης των 5 με 10 ευρώ ανά μήνα, προκειμένου να «έχουν το κεφάλι τους ήσυχο», ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, όπου οι πάσης φύσεως απώλειες εισοδήματος είναι αρκετά συχνές.