Από σήμερα μέχρι τις 31 Μαρτίου οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από σήμερα μέχρι τις 31 Μαρτίου οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ
Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα διαρκέσουν 8 ημέρες, ενώ από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων από εργαζόμενους.

Από σήμερα έως και τις 31 Μαρτίου έχουν περιθώριο οι εργοδότες να υποβάλλουν τις ειδικές ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τις οποίες θα λάβουν οι εργαζόμενοί τους το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.

Το νέο έντυπο ονομάζεται «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» διαθέσιμο στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.

Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα διαρκέσουν 8 ημέρες, ενώ από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει η υποβολή αντίστοιχων δηλώσεων από εργαζόμενους, παραιτηθέντες και απολυμένους των επιχειρήσεων αυτών, κατά το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου.

Όταν ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των ηλεκτρονικών αιτήσεων, θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος, απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων, σε ημερομηνία πλησίον της 10ης Απριλίου.

Την ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση πρέπει να κάνουν:

- Οι εργοδότες των οποίων η επιχείρηση έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από το κράτος και παραμένει προσωρινά κλειστή.

- Οι εργοδότες που οι επιχειρήσεις τους συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά ο ΚΑΔ τους (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών. Προϋπόθεση, είναι να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους.

Οπου αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση-Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Η ηλεκτρονική αίτηση

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους :

- O εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής.

- Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.

- Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση των προηγουμένων περιπτώσεων, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

- Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

- Μετά την ανωτέρω γνωστοποίηση οι δικαιούχοι - εργαζόμενοι για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

- Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

λλλ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider