Από Παρασκευή οι αιτήσεις στο e-ΕΦΚΑ για την επιλογή κλίμακας εισφορών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από Παρασκευή οι αιτήσεις στο e-ΕΦΚΑ για την επιλογή κλίμακας εισφορών
Δύο εβδομάδες περιθώριο έχουν 1,5 εκατ. μη μισθωτοί για να επιλέξουν ασφαλιστική κλίμακα και να «χτίσουν» τη μελλοντική τους σύνταξη.

Αύριο Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ανοίγει n διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ενταχθούν.

Ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα που θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, 1,5 εκ. μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 6 κλίμακες εισφορών εκείνη που τους καλύπτει, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.

Η επιλογή θα γίνεται σε ετήσια βάση, έτσι ώστε αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, να μπορεί να αλλάξει κατηγορία, επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του.

Όλες οι κλίμακες εισφορών

Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

Οι 6+1 κατηγορίες έχουν ως εξής:

- 1η (υποχρεωτική) κατηγορία: 220 ευρώ

- 2η κατηγορία: 262 ευρώ

- 3η κατηγορία: 312 ευρώ

- 4η κατηγορία: 373 ευρώ

- 5η κατηγορία: 445 ευρώ

- 6η κατηγορία: 576 ευρώ

- Νέοι επαγγελματίες (έως 5 έτη ασφάλισης): 136 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Μικρή εισφορά- μικρή σύνταξη

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω, κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της
εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή.

Άρα, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει περισσότερο για να «χτίσει» μια υψηλότερη σύνταξη.

Αν ωστόσο κάποιος επιθυμεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη, είναι συμφερότερο να το κάνει αφού πρώτα επιλέξει να ασφαλιστεί στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ. Και αυτό διότι από 1/1/2020 αλλάζει το καθεστώς της εξαγοράς και πλέον καθορίζεται από την κλίμακα της ασφαλιστικής εισφοράς την οποία έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider