Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα το λάβουν και πότε- Όλα τα σενάρια

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα το λάβουν και πότε- Όλα τα σενάρια
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στο επίδομα ενδέχεται να ενταχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά.

Εφάπαξ βοήθημα σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα συνεχή lockdown και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία σχεδιάζει να χορηγήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα το κυβερνητικό επιτελείο.

Το έκτακτο «δώρο Χριστουγέννων» προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, «φωτογραφίζοντας» τους δικαιούχους ανάμεσα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και σε αυτούς που δεν ενισχύθηκαν ή δεν προβλέπεται να ενισχυθούν από τα ευνοϊκά μέτρα της πανδημίας.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στο επίδομα ενδέχεται να ενταχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά με τη μεγάλη πληρωμή του Οκτωβρίου.

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Χριστουγέννων αναμένεται να λάβουν και οι 240.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), καθώς πρόκειται για νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας.

Υποψηφιότητα για το «δώρο» θέτουν και οι 400.000 μακροχρόνια άνεργοι που έμειναν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ, καθώς είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας πριν τον Μάρτιο του 2020.

Ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας, δεν αποκλείεται να επεκταθεί το έκτακτο επίδομα και σε εργαζόμενους σε κλάδους που έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα από το νέο lockdown, όπως είναι εκείνοι του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας.

Οι δικαιούχοι του βοηθήματος και τα κριτήρια επιλογής τους είναι ακόμα υπό εξέταση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές του κρατικού προυπολογισμού πριν κάνει τις τελικές ανακοινώσεις.

Ενισχυμένο το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Εισηγήσεις για την καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω πανδημίας, δέχεται το Μαξίμου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο κοστολογεί μια τέτοια προοπτική υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή, στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού, όπως συνέβη με το δώρο Πάσχα.

Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο αποδειχτεί ανέφικτο, ενδέχεται να υπάρξει «κόφτης» στους δικαιούχους ολόκληρου του δώρου, που θα περιλαμβάνει τους μόνο χαμηλόμισθους (έως 1.000 ευρώ μικτά).

Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από το δώρο για το διάστημα που οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται πως το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον Μάιο έως και το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους και είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι έχουν εργαστεί γι' αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο το δώρο.

Διαβάστε επίσης

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider