Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στα 800 ευρώ για όσους εργαζόμενους τίθενται σε αναστολή σύμβασης όλους τους μήνες του lockdown

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στα 800 ευρώ για όσους εργαζόμενους τίθενται σε αναστολή σύμβασης όλους τους μήνες του lockdown
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού πλέον θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση και στην συνέχεια θα καταβάλλεται αναλογικά (με 26,60 ευρώ την ημέρα).

Στο ύψος των 800 ευρώ θα υπολογίζεται από εδώ και στο εξής και για όλους τους μήνες που θα ισχύσει το καθολικό lockdown η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δίνεται στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τον Δεκέμβριο αλλά και για τους υπόλοιπους μήνες -εάν συνεχιστεί το καθολικό lockdown- το επίδομα που θα δίνεται θα είναι της τάξης των 800 ευρώ και όχι 534 ευρώ που ίσχυε μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού πλέον θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση και στην συνέχεια θα καταβάλλεται αναλογικά (δηλαδή με 26,60 ευρώ την ημέρα) για την όποια περίοδο οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Νοεμβρίου από εργοδότες και εργαζόμενους ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή 15 Νοεμβρίου, ενώ για τις κλειστές επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου και για τις πληττόμενες την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Από τις 27 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή των εργαζομένων για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή (εστίαση, αθλητισμός, πολιτισμός) αλλά και όσων συνεχίζουν την αναστολή τους καθώς δεν εργάστηκαν στο μεσοδιάστημα.

Από τις 7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Κοινωνικό Μέρισμα

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κάποια πρόβλεψη για έκτακτη ενίσχυση των ανέργων, των χαμηλών εισοδημάτων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως τις προηγούμενες χρονιές στα τέλη Δεκεμβρίου, το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα που δινόταν από τα υπερπλεονάσματα.

«Πέρυσι και τις δύο προηγούμενες χρονιές δόθηκε μέρισμα, επειδή η χώρα πετύχαινε στόχους υψηλότερους από αυτούς, που έχουν επιτευχθεί. Και μοιράσαμε σε τμήμα της κοινωνίας το υπερπλεόνασμα. Φέτος είναι μία άλλη χρονιά. Τις κοινωνικές πολιτικές τις ασκούμε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού», ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όσον αφορά το δώρο Χριστουγέννων, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει προσπάθεια για να δοθεί το συντομότερο δυνατό στους εργαζόμενους, ενώ σημείωσε ότι και το Δημόσιο θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα υπάρχουν δύο σενάρια για την κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων και οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια. Τα σενάρια είναι τα εξής:

  • πλήρης κρατική κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό
  • κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.

Πληρώνονται αναστολές Σεπτεμβρίου και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020, καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 4.566 δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 1.810.447,06 ευρώ για την πληρωμή 4.566 δικαιούχων, που αφορά αναλυτικά:

α) σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά το μήνα Σεπτέμβριο για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 1.555.452 ευρώ, σε 3.611 δικαιούχους,

β) σε εργαζόμενους ενταγμένους στο Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τον μήνα Σεπτέμβριο για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 254.995,06 ευρώ, σε 955 δικαιούχους.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider