Χωρίς αποζημίωση έμειναν 60.000 ιδιοκτήτες για τα «κουρεμένα» ενοίκια λόγω...ΙΒΑΝ

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς αποζημίωση έμειναν 60.000 ιδιοκτήτες για τα «κουρεμένα» ενοίκια λόγω...ΙΒΑΝ

Χωρίς κρατική αποζημίωση για τα ενοίκια του Νοεμβρίου που μείωσαν υποχρεωτικά κατά 40% έμειναν λόγω…ΙΒΑΝ περίπου 60.000 ιδιοκτήτες ακίνητων. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΟPEN) οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού τους στο Taxisnet, ο οποίος απαιτείται, για να μπορέσουν να εισπράξουν την κρατική αποζημίωση για το 50% των «χαμένων» ενοικίων.

Οι φορολογούμενοι καλούνται τώρα μέσω email από την ΑΑΔΕ να καταχωρίσουν το ΙΒΑΝ στον προσωπικό τους λογαριασμό στο ΜyTaxisnet ώστε τις επόμενες ημέρες να ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή τους. Σε εκκρεμότητα όμως παραμένουν χιλιάδες ακόμα δηλώσεις ιδιοκτητών καθώς η ΑΑΔΕ μέσα από τις διασταυρώσεις που «τρέχει» έχει εντοπίσει λάθη που μπλοκάρουν την πληρωμή τους.

Η ΑΑΔΕ στέλνει email και ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις COVID για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις. Μέχρι χθες οι τροποιητικές δηλώσεις είχαν ανέλθει συνολικά σε 272.496 ενώ είχαν υποβληθεί και 179.086 δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου, για τα οποία η προθεσμία για τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λήγει στο τέλος του μήνα.

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου που ξεκίνησε η καταβολή της κρατικής αποζημίωσης 137.049 ιδιοκτήτες που μείωσαν τα ενοίκια του Νοεμβρίου κατά 40% είδαν τα χρήματα της αποζημίωσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι υπόλοιπες δηλώσεις – αιτήσεις εξετάζονται από την ΑΑΔΕ και όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% των ενοικίων που έχασαν. Η κρατική αποζημίωση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Με τη διάταξη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς θα διευκρινίζεται σε ποιες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται καθόλου ενοίκιο για τους δυο πρώτους μήνες του έτους και σε ποιες περιπτώσεις οι ενοικιαστές πληρώνουν το 60% του μισθώματος. Σύμφωνα με τη διάταξη:

- Το ενοίκιο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου γλιτώνουν συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2021. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

- Το 60% του ενοικίου θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» καθώς και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για την κύρια κατοικία τους και τη φοιτητική κατοικία για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

- Οι ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 60% του μισθώματος. Οσοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που θα έχουν υποστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider