Έρχεται «κύμα» ανεργίας το φθινόπωρο - Πάνω από 185.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον Μάρτιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται «κύμα» ανεργίας το φθινόπωρο - Πάνω από 185.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον Μάρτιο
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο φθινόπωρο που μόλις ξεκίνησε και στο «κύμα» της ανεργίας που αναμένεται να το συνοδεύσει.

Ο μειωμένος αριθμός εποχικών προσλήψεων κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου – Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας του COVID-19, επηρέασαν δυσμενώς την επίδοση του ισοζυγίου προσλήψεων - απολύσεων του 2020, με αποτέλεσμα να εμφανίζει χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων ετών.

Πάνω από 185.000 θέσεις εργασίας «χάθηκαν» από τον Μάρτιο (που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19) κι έπειτα, ενώ καθώς ολοκληρώνεται η φετινή ιδιότυπη τουριστική περίοδος όλα τα βλέμματα στρέφονται στο φθινόπωρο που μόλις ξεκίνησε και στο «κύμα» της ανεργίας που αναμένεται να το συνοδεύσει.

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ Αυγούστου δείχνουν ξεκάθαρα την απώλεια θέσεων εργασίας στο οκτάμηνο (σε σύγκριση με το 2019), ενώ μόλις χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η ανεργία αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς από το 14,3% του περασμένου Μαρτίου σκαρφάλωσε στο 18,3% τον Ιούνιο.

Η αύξηση της ανεργίας τον μήνα Ιούνιο «επιστρέφει» την αγορά εργασίας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 (18,4%), ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας που είχε ήδη ξεκινήσει, «φρέναρε» λόγω του παρατεταμένου lockdown και της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου στην χώρα.

Θετικό ισοζύγιο τον Αύγουστο

Για τον μήνα Αύγουστο το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +4.342 θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στο 51,23%.

Ωστόσο μία στις δύο νέες θέσεις εργασίας είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, γεγονός που σημαίνει πολλά για τους μισθούς που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας και τις εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών. Σε σύνολο 160.583 προσλήψεων, μόλις οι 82.267 είναι πλήρους απασχόλησης, οι 65.680 είναι part time και οι 12.636 εκ περιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Αυγούστου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 160.583, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.241. Από τις 156.241 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.365 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.876 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Αύγουστος 2020 και Αύγουστος 2019, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 1.231 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Αύγουστο 2020 (θετικό ισοζύγιο 4.342 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (3.111) τον Αύγουστο του 2019.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.317.792 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.202.145, εκ των οποίων οι 692.314 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 509.831 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2020 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 115.647 νέες θέσεις εργασίας

«Τo θετικό ισοζύγιο του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον μήνα Αύγουστο 2020, επιβεβαιώνει ότι τα έκτακτα μέτρα που λάβαμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας έως σήμερα, συγκράτησαν το ισχυρό κύμα των απολύσεων που έπληξε άλλες χώρες και λειτούργησαν ως ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Απέναντι στις πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας από την ύφεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά ενισχύοντας την αγορά εργασίας με σημαντικά χρηματοδοτικά
εργαλεία και διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο παροχής της εργασίας», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, μέτρα όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, οι άδειες ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η κάλυψη μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών) σε πληττόμενους κλάδους, η μείωση
των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση, η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τους εποχικά εργαζόμενους και τα νέα δυναμικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης λειτούργησαν ως «ασπίδα» προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Η δέσμη μέτρων αυτή θα ενισχυθεί και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα τον υπουργό.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider