Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Τι δικαιούνται οι εποχικά εργαζόμενοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Τι δικαιούνται οι εποχικά εργαζόμενοι
Οι εποχικά εργαζόμενοι δικαιούνται το επίδομα για το διάστημα καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι 30/9/2020.

Την αποζημίωση ειδικού σκοπού (ύψους έως 534 ευρώ για 30 ημέρες), δικαιούνται οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού τομέα, στην περίπτωση που η επιχείρηση που εργάζονται διακόψει την λειτουργία της λόγω του κορονοϊού.

Απαραίτητη προϋπόθεση εκ μέρους τους είναι η υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να δικαιωθούν το επίδομα μέχρι την περίοδο που υπολείπεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας, επιχειρήσεις-εργοδότες, εποχικής λειτουργίας, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, έχοντας κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους και διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους, λόγω κορονοϊού, πριν το πέρας της τουριστικής περιόδου, μπορούν να καταγγείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, χωρίς αυτές να θεωρούνται άκυρες.

Επίσης για αυτές τις επιχειρήσεις δεν υφίσταται η υποχρέωση διατήρησης του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας για το χρονικό διάστημα των 30 ημερών, μετά την λήξη των αναστολών των συμβάσεων εργασίας.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές, δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναλογικά για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μετά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.

Απλά πρέπει να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωσή στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να πληρωθούν το επίδομα των 534 ευρώ ή μέρος αυτού, από την ημερομηνία διακοπής των εργασιών της επιχείρησης που εργάζονται και έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ θα πιστωθεί σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στους λογαριασμούς 2.796 δικαιούχων, που ήταν σε αναστολή σύμβασης σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά και σε όσους έκαναν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης:

  • σε επιχειρήσεις εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και
  • σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου έρχεται νέα μεγάλη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων δικαιούται τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, είτε για όλο τον μήνα Ιούλιο, είτε για το χρονικό διάστημα από 1/7/2020 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουλίου.

Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα Ιούλιο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται κατ' αναλογία των ημερών της αναστολής.

Τέλος, λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για αναστολές συμβάσεων τον μήνα Ιούλιο, ή για ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider