Τρ. Πειραιώς: Στην ευθεία για την επανιδιωτικοποίηση – Ανακοινώνει ΑΜΚ και σχέδιο για δείκτη NPE στο 15%

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Στην ευθεία για την επανιδιωτικοποίηση – Ανακοινώνει ΑΜΚ και σχέδιο για δείκτη NPE στο 15%
Η μεγαλύτερη τραπεζική εξέλιξη του 2021 δρομολογείται από σήμερα με τις ανακοινώσεις που θα κάνει η Τρ. Πειραιώς στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων 2020. Παίρνοντας τη «σκυτάλη» από την αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ και την δρομολόγηση του «Ηρακλή ΙΙ», η Τράπεζα θα ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Απρίλιο και capital actions, μεταξύ των οποίων νέα τιτλοποίηση 7 δις. ευρώ.

Στην επόμενη φάση του εισάγουν άμ’ έπος άμ’ έργον, το τραπεζικό σύστημα, η δρομολόγηση του «Ηρακλή ΙΙ» και η αναθεώρηση του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι δύο πυλώνες των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα ανοίγουν τον δρόμο για την επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς. Οι εξελίξεις ξεδιπλώνονται από σήμερα, οπότε η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει τα αποτελέσματα της χρήσεως 2020 και τις ενέργειες για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, με αιχμή την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι λεπτομέρειες της αύξησης κεφαλαίου δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, καθώς αυτή θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το ΤΧΣ, το οποίο θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό στις 22 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς για την έγκριση της ΑΜΚ και η κατάθεση του ενημερωτικού δελτίου και η αύξηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς τον Απρίλιο είχε αποκαλύψει το insider.gr στις 14/1 μαζί με το σχέδιο για τις επόμενες δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις (7 + 7 δις. ευρώ) που θα μεταβιβάσει η Τράπεζα στον «Ηρακλή ΙΙ», προκειμένου να φτάσει σε μονοψήφιο δείκτη NPE το 2022.

Με την επικείμενη ΑΜΚ, η οποία αναμένεται να κινηθεί στο 1 δις. ευρώ, το ΤΧΣ που ελέγχει τώρα το 61,3% της Τράπεζας Πειραιώς θα μειώσει το ποσοστό του χαμηλότερα του 40%, με το τελικό ποσοστό να διαμορφώνεται από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής, καθώς οι σύμβουλοι για την ΑΜΚ, Goldman Sachs και UBS, έχουν διερευνήσει τις αγορές και έχουν λάβει θετικά μηνύματα από τις επαφές τους με περισσότερα από 20 διεθνή επενδυτικά funds.

Το ενδιαφέρον είναι εύλογο, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε τροχιά ταχείας εξυγίανσης και ολικής αναμόρφωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, με την επόμενη μεγάλη τιτλοποίηση, της τάξεως των 7 δις. ευρώ, που αναμένεται να ανακοινώσει η Τράπεζα για τον «Ηρακλή ΙΙ», ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 15%, και περαιτέρω κάτω από 10% μαζί με άλλες ενέργειες που υλοποιεί η Τράπεζα.

Στις ενέργειες αυτές, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία κεφαλαιακού χώρου, όπως έχει γράψει το insider.gr θα περιλαμβάνεται και η πρώτη συνθετική τιτλοποίηση στην Ελλάδα για την ασφάλιση του κινδύνου από ενήμερα δάνεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιτλοποίηση αυτή θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις και θα μειώσει τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού της Τράπεζας κατά 2 δις. ευρώ, διασφαλίζοντας σε ισοδύναμο κεφαλαίων περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση της τιτλοποίησης θα αφορά στην ασφάλιση του κινδύνου εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και θα μειώσει τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού κατά 800 εκατ. ευρώ, εξοικονομώντας κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα. Η επόμενη δόση της τιτλοποίησης θα μειώσει κατά επιπλέον 1,2 δις. ευρώ τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού.

Σημειώνεται ότι με τη συνθετική τιτλοποίηση, τα δάνεια δεν πωλούνται σε τρίτο επενδυτή, αλλά παραμένουν στον ισολογισμό της τράπεζας και αυτή μειώνει μεν τον πιστωτικό κίνδυνο από τα εν λόγω δάνεια, παραμένει όμως υπεύθυνη για τη διαχείρισή τους και για τις σχέσεις της με τους πελάτες της.

Μία ακόμη πρωτιά σε ελληνικό επίπεδο που θα προβλέπει το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς, είναι η πώληση του merchant acquirer/POS της Τράπεζας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές από 3 – 4 μεγάλα ονόματα της αγοράς πληρωμών διεθνώς, μεταξύ των οποίων οι
όμιλοι Euronet και Nexi, ενώ το τίμημα από τη συναλλαγή αναμένεται περί τα 250 εκατ. ευρώ, αποφέροντας κέρδος στην Τράπεζα πάνω από 10 φορές/EBITDA του merchant acquirer/POS.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα η Τράπεζα Πειραιώς έχει μερίδιο 20% της αγοράς, με 170.000 συνεργασίες και όγκο συναλλαγών 7 δις. ευρώ. Η συναλλαγή της πώλησης θα προβλέπει ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει την αποκλειστικότητα στους πελάτες της και επιπλέον θα παραμείνει ως δίκτυο διανομής, πουλώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του παρόχου POS μέσα από το δίκτυό της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider