JP Morgan: Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα γ' τριμήνου για τις τράπεζες - Να επιταχυνθούν οι τιτλοποιήσεις

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα γ' τριμήνου για τις τράπεζες - Να επιταχυνθούν οι τιτλοποιήσεις
Η JP Morgan αναμένει σταθερή δυναμική και αξιοπρεπή αποτελέσματα τριμήνου για τις ελληνικές τράπεζες.

Το «χορό» των εταιρικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου για τις ελληνικές τράπεζες ανοίγει σήμερα, Πέμπτη, η Eurobank, με τη JP Morgan σε έκθεσή της να εστιάζει στις προοπτικές του κλάδου για το 2021.

Τη σκυτάλη από τη Eurobank θα λάβει η Τράπεζα Πειραιώς στις 23 Νοεμβρίου, με την Alpha Bank να ακολουθεί στις 25 Νοεμβρίου και την Εθνική Τράπεζα στο τέλος του μήνα, να ολοκληρώνει τo κύκλο των αποτελεσμάτων για το τρίμηνο.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, τα τριμηνιαία χρηματοοικονομικά θα είναι αναμφισβήτητα λιγότερο σημαντικά, εν μέσω του δεύτερου lockdown, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθούν τα έσοδα και οι προοπτικές ποιότητας των assets για το δ' τρίμηνο και το 2021. Ο εποικοδομητικός τόνος που τέθηκε στο β' τρίμηνο θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις, καθώς μπαίνουμε σε δύο πιο γεμάτα τρίμηνα από άποψη εξελίξεων και γεγονότων, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.

Παράλληλα σε ότι αφορά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η JP Morgan αναφέρει πως διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο στο 0,2x για το 2022 σε P/TBV (εκτιμώμενη ενσώματη λογιστική αξία)  -έναντι 0,9x για τις τράπεζες της Ευρωζώνης και 0,9x για την περιοχή CEEMEA-, παρά τo «άλμα» 32% που έχουν καταγράψει τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες (έναντι 29% για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη και SX7E και 13 % για τις τράπεζες της περιοχής CEEMEA) λαμβάνοντας ώθηση από τον «αέρα» αισιοδοξίας από το μέτωπο των εμβολίων και την παγκόσμια εναλλαγή σε αξίες.

Έτσι η JP Morgan αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες:

Σταθερή δυναμική με ένα σύνολο αξιοπρεπών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, συνεχίζοντας γενικά στην τάση του προηγούμενου τριμήνου, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Τα ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους (NIIs) πίσω από τις υγιείς εκταμιεύσεις δανείων και το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των αποδόσεων δανεισμού,
  • τη σταθερή τριμηνιαία ανάκαμψη στα τέλη και τις προμήθειες μετά το πρώτο lockdown,
  • την αξιοπρεπή αποδοτικότητα κόστους παρά την εποχική αύξηση των δαπανών με τις τάσεις να βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μείωσης σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό για ολόκληρο το έτος και,
  • καμία εκπλήξη στο κόστος κινδύνου (cost of risk) μετά από μια βαριά εμπροσθοβαρή απόφαση από ορισμένες τράπεζες στο α' εξάμηνο και χωρίς σημαντικές εισροές NPE, με μια ελαφρά οργανική βελτίωση στο δείκτη NPE.

Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα όλα τα βλέμματα είναι στραμένα στις προοπτικές του δ' τριμήνου και του 2021, αναμένοντας να διατηρηθεί το εποικοδομητικό πλαίσιο στις τιτλοποιήσεις, με την Alpha Bank σύμφωνα με πληροφορίες να επιλέγει τον προτιμώμενο πλειοδότη για τη συναλλαγή του Galaxy τις επόμενες εβδομάδες και την Εθνική Τράπεζα να αναμένεται να ξεκινήσει την τιτλοποίηση Frontier τον Δεκέμβριο, που θα μειώσει κατά περίπου τα 2/3 τα NPEs της τράπεζας.

Ο όγκος και η απόδοση των δανείων υπό αναστολή πληρωμών θα είναι επίσης υπό εξέταση, όπως επισημαινει η JP Morgan, με το συνολικό ποσό να φτάνει περίπου τα 17 δισ. ευρώ και περίπου στο 10% των ακαθάριστων δανείων από το 2ο τρίμηνο του 2020. Παράλληλα, οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τον ιό και τις πιθανές πτωτικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προσδοκιών ενδέχεται να επηρεάσουν τις προβλέψεις στο τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, η εικόνα των διοικήσεων θα αποτελέσουν βασικό επίκεντρο της προσοχής.

insider

insider

insider

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider