Τραπεζίτες: Εκταμιεύσεις 15 δισ. ευρώ και ύφεση 7,5% έως 8% το 2020

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζίτες: Εκταμιεύσεις 15 δισ. ευρώ και ύφεση 7,5% έως 8% το 2020
Η πανδημία μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για όσους κινηθούν γρήγορα.

Τις προβλέψεις τους για την οικονομία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέλυσαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου επεσήμανε στην αρχική του τοποθέτηση πως αναμένει ύφεση 8% το 2020 και ανάκαμψη το 2021. Όπως τόνισε η Τράπεζα Πειραιώς έχει προβεί σε δανειοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και προσβλέπει να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Εγγυοδοτικού. Ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως στο πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση από την επόμενη εβδομάδα, ενώ επεσήμανε πως όλες οι τράπεζες κινήθηκαν πολύ γρήγορα στις εγκρίσεις των δανείων και θα δούμε πολύ γρήγορα εκταμιεύσεις. Σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πετύχουν το στόχο των 15 δισ. ευρώ πιστωτικής επέκτασης.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ανέφερε πως το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και για πολλούς ίσως και χαμένη κάτι που δεν συμφωνεί ο ίδιος. «Πρέπει να σχεδιάσουμε για το 2021 να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» δήλωσε. Για τον κλάδο του Τουρισμού επεσήμανε πως η Eurobank θα καλύψει όλες τις ανάγκες κεφαλαίου, ενώ ενέκρινε από φέτος τα κεφάλαια κίνησης για το 2021. «Η τουριστική βιομηχανία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και η Eurobank θα συνεχίσει να την στηρίζει», τόνισε ο κ. Καραβίας. Στη συνέχεια για το ζήτημα της ταχύτητας έγκρισης των δανείων, ο κ. Καραβίας τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχουν όρια για να γίνει σωστά η δουλειά. «Οι τράπεζες δίνουν χρήματα σε ενήμερες και βιώσιμες επιχειρήσεις. Δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε επιχειρήσεις που ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα προ κρίσης. Αναστείλαμε τα χρεολύσια για όλες τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2020. Για το ΤΕΠΙΧ ήδη οι επιτροπές των τραπεζών ενέκριναν 1,6 δισ. ευρώ και θα φτάσουμε τα 2 δισ. την επόμενη εβδομάδα. Για το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχει δοθεί στις τράπεζες 3,5 δισ. ευρώ και σίγουρα πριν το τέλος Ιουνίου θα έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα δάνεια. «Φυσικό να έχουμε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω της βαθιάς ύφεσης, αλλά δεν θα έχουμε νέα γενιά NPLs όπως τη βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τα τραπεζικά κριτήρια». «Η γρήγορη μείωση των NPLs είναι μια απόφαση υψηλού κόστους», σημείωσε.

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ανέφερε αρχικώς πως εσωτερικά η τράπεζα «τρέχει» με βασικό σενάριο για ύφεση 7,5%. Η μείωση τζίρου στις επιχειρήσεις θα φτάσει το 20% για το 2020 σύμφωνα με αυτό το σενάριο και η απώλεια εσόδων τα 50 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα αντιδράσουν. Θα μειώσουν το μεταβλητό κόστος (18%), το σταθερό κόστος και το κόστος εργασίας. Πρόσθεσε επίσης ότι τα κρατικά προγράμματα θα καλύψουν τους εργαζόμενους, ενώ οι επιχειρήσεις που χρειάζονται την χρηματοδότηση την παίρνουν. Παράλληλα ανέφερε πως το χρηματοδοτικό κενό των επιχειρήσεων από την πανδημία το 2020 φτάνει τα 10 δισ. ευρώ. «Με τα κρατικά προγράμματα που υπάρχουν ήδη (ΤΕΠΙΧ, εγγυοδοτικό σύνολο 9 δισ. ευρώ - ΤΕΠΙΧ 2 δισ. ευρώ, Εγγυοδοτικό 7 δισ. ευρώ) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρηματοδοτικών αναγκών, ενώ οι τράπεζες θεωρώ ότι θα καλύψουν τα υπόλοιπα κυρίως μέσω χρήσης ήδη εγκεκριμένων ορίων κεφαλαίων κίνησης». Τέλος ανέφερε πως όποιος τρέξει πιο γρήγορα τις αλλαγές που φέρνει ο κορονοϊός (υποδομές, ψηφιακό προσανατολισμό) θα είναι ο νικητής στην οικονομία.

«Η πανδημία θα αποτελέσει και ευκαιρία» δήλωσε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης. «Να στρέψουμε το βλέμμα μας στο αύριο και μετά από το 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να φύγουμε από το μηχανισμό των αποταμιεύσεων και να οι τράπεζες να γίνουν αρωγός των ευρωπαϊκών κονδυλίων». Ο κ. Ψάλτης επεσήμανε πως μέσω ρυθμίσεων η Alpha Bank έχει προσφέρει 4 δισ. στους βιώσιμους πελάτες της, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα NPEs, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η διαχείρισή τους θα οδηγήσει σε αναδιάταξη του επιχειρείν της χώρας. «Ο ρόλος των τραπεζών τώρα είναι να διαχειριστούν έξυπνα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να ενισχύσουν τον υγιή και επενδυτικό ανταγωνισμό». Παράλληλα επεσήμανε πως μέσω των ευρωπαϊκών χρημάτων θα πρέπει να καλύψουμε το επενδυτικό κενό που είχαμε. «Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις» τόνισε ο CEO της Alpha.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider