Moody’s: Υποβαθμίζει σε σταθερό το outlook των ελληνικών τραπεζών λόγω κορονοϊού

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Υποβαθμίζει σε σταθερό το outlook των ελληνικών τραπεζών λόγω κορονοϊού
Όπως επισημαίνει σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε η Moody’s, η μεταβολή του outlook αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως η «επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, θα πλήξει περαιτέρω την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών».

Σε υποβάθμιση του outlook (των προοπτικών) των ελληνικών τραπεζών, σε σταθερό, από θετικό προηγουμένως, προχώρησε τη Μεγάλη Τετάρτη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως επισημαίνει σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε η Moody’s, η μεταβολή του outlook αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως η «επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, θα πλήξει περαιτέρω την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού θα μετριάσουν ως έναν βαθμό τον αρνητικό αντίκτυπο της κατάστασης στην ποιότητα των δανείων των τραπεζών, ωστόσο η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα επιδεινωθεί, αν και θα κατορθώσει να παραμείνει πάνω από τις απαιτήσεις των αρχών. Παράλληλα ο οίκος προβλέπει πως οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν σχετικά σταθερές.

Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τη Moody’s, για το 2020 η ελληνική οικονομία θα βιώσει βαθιά ύφεση, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021. Το μεγάλο πλήγμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της διασποράς του ιού το βιώνει ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 12% του ελληνικού ΑΠΕ. Ωστόσο, ραγδαία πτώση θα σημειώσει και η εγχώρια ζήτηση, γεγονός που θα ρίξει βαριά τη σκιά του στους κλάδους των μεταφορών και logistics, του εμπορίου και της μεταποίησης. Για τις τιμές ακινήτων που κινούνταν ανοδικά τα τελευταία δύο χρόνια, μια σημαντική διόρθωση είναι απίθανη, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, λόγω της μεγάλης μείωσης που καταγράφηκε στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2010-2017.

Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα παραμείνει αδύναμη, αλλά σε σταθερά επίπεδα

Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο της έκθεσης της Moody’s, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 40% περίπου του συνόλου των ελληνικών δανείων (τέλη 2019). Μέχρι πρότινος, ο οίκος ανέμενε σημαντική βελτίωση στην κατεύθυνση των προσπαθειών των εγχώριων τραπεζικών συστημάτων να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους. Η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που ολοκλήρωσε μια μεγάλη τιτλοποίηση – ύψους 6,8 δισ. ευρώ – στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, διαμηνύει ο οίκος, πως δεν αναμένει την ολοκλήρωση περαιτέρω τιτλοποιήσεων προσεχώς και μέχρις ότου ανακάμψει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα από το «σοκ» του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των συνθηκών σε τουρισμό και εμπόριο, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, θα οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο ο βαθμός επιδείνωσης παραμένει ακόμη εξαιρετικά αβέβαιος.

Χρηματοδότηση και ρευστότητα θα παραμείνουν ισχυρές

Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα κάνουν αυξημένη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η πρόσβαση στις αγορές θα καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη. Οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, αναμένεται να παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα, ενώ και η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων θα παραμείνει επαρκής. «Κατά τη γνώμη μας η ελληνική κυβέρνηση έχει περιορισμένη ικανότητα να στηρίξει τις τράπεζας, επομένως η πιθανότητα κρατικής στήριξης παραμένει χαμηλή», καταλήγει ο οίκος.

Υποβάθμιση του outlook και των κυπριακών τραπεζών

Πέραν των ελληνικών τραπεζών, ο οίκος Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση, σε σταθερό από θετικό προηγουμένως και του outlook των κυπριακών τραπεζών, λόγω των οικονομικών αναταραχών που έχει προκαλέσει στην κυπριακή οικονομία η πανδημία του κορονοϊού. «Η κυπριακή οικονομία θα βυθιστεί στην ύφεση εφέτος, γεγονός που θα ανατρέψει τα δεδομένα στο ολοένα και μειούμενο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αλλά και θα διαγράψει την κερδοφορία των τραπεζών», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. Όπως προσθέτουν, καθώς τα τελευταία χρόνια οι κυπριακές τράπεζες κατόρθωσαν να βελτιώσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις και την κατάσταση της ρευστότητάς τους, θα έχουν τελικά όπλα ώστε να «απορροφήσουν» την επιδείνωση της ποιότητας των δανείων τους και της κερδοφορίας τους. «Τα μέτρα που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση θα περιορίσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ζημιά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η Κύπρος θα περάσει σε μια φάση υγιούς ανάκαμψης το 2021», καταλήγει η Moody’s.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider