Morgan Stanley: «Trade» του 2020 οι ελληνικές τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: «Trade» του 2020 οι ελληνικές τράπεζες
Υπάρχουν έξι λόγοι για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα ξεχωρίσουν εφέτος.

Ως τo «trade» του 2020 χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley, εκφράζοντας αισιοδοξία για τον εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα, υπάρχουν μάλιστα έξι λόγοι για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα ξεχωρίσουν εφέτος.

Οι λόγοι

1) Σχέδιο Ηρακλής: Το σχέδιο που θα προσφέρει κρατική εγγύηση στις τιτλοποιήσεις και τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών είναι έτοιμο. Έχει λάβει το «πράσινο φως» από την DG Comp τον περασμένο Οκτώβριο και από τη Βουλή τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα.

2) Οργανική μείωση των κόκκινων δανείων: Τα σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων στηρίζονται σε πολύ συντηρητικές παραδοχές.

3) Οι αγορές υποτιμούν την κυβέρνηση: Η Αθήνα έχει δεσμευτεί για ανάπτυξη 4% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η πορεία δείχνει ισχυρή (σήμερα κατά μέσο όρο στο 2,5%), ενώ διαφαίνεται ούριος άνεμος. Περισσότερα από 30 νομοσχέδια ψηφίστηκαν σε πέντε μήνες, υπήρξε σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ λαμβάνουν χώρα ισχυρά βήματα με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

4) Έρχεται ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο: Η απλοποίηση και η επιτάχυνση του πτωχευτικού πλαισίου έως τον Απρίλιο θα προέλθει από την ενοποίηση επτά διαφορετικών διαδικασιών. Η εξέλιξη αυτή θα επισπεύσει την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων, μειώνοντας τους χρόνους και εξασφαλίζοντας καλύτερες αξίες ανάκτησης.

5) Αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας: Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης (πλην του Moody’s) δίδουν για τη χώρα σταθερό outlook. Αναμένεται η έκθεση της DBRS στις 24 Απριλίου. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως BB- αλλά οι αποδόσεις τους είναι αντίστοιχες των ιταλικών. Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει «βέβαιη πως τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά για αγορές από το Ευρωσύστημα».

6) Τα κεφαλαιακά σχέδια είναι πολύ συντηρητικά.

Εθνική Τράπεζα

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, πρόκειται για την τράπεζα – εθνικό πρωταθλητή της Ελλάδας με υψηλή κάλυψη, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και με το χαμηλότερο απόθεμα κόκκινων δανείων.

Αlpha Βank

Πρόκειται για την τράπεζα με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση (CET1 στο 18%), αν και διαθέτει περισσότερα κόκκινα δάνεια (22 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 45,5% του συνόλου των δανείων) και χαμηλότερη κάλυψη σε σχέση με τις άλλες τράπεζες (44%).

Τράπεζα Πειραιώς

Η Morgan Stanley τη χαρακτηρίζει ως την πιο αδύναμη από όλες τις ελληνικές τράπεζες, με CET1 στο 15,1% (Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 17,1% μετά το νέο Tier ΙΙ), με κάλυψη καλύτερη από εκείνη της Αlpha Βank (46%) αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη NPE, στο 51,6%. Ωστόσο, η τρέχουσα δυναμική στη μείωση των κόκκινων δανείων και το λειτουργικό turnaround είναι ασυναγώνιστα. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο «bet» στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider