Εβδομάδα-θρίλερ για την Praxia Bank - Τι θα κάνει η Viva

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα-θρίλερ για την Praxia Bank - Τι θα κάνει η Viva
Εποπτικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι εφόσον το deal προχωρήσει, δεν θα χρειαστούν παρά ελάχιστοι μήνες για να γίνει η Viva Wallet τράπεζα με τη «βούλα» της Φρανκφούρτης.

Έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου έχει περιθώριο να συνάψει συμφωνία με επενδυτή για ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά 25 δισ. ευρώ η Praxia Bank, καθώς διαφορετικά θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι εντός αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να μπουν οι υπογραφές ανάμεσα στον Bob Diamond και τον επενδυτή και να έχει δεσμευτεί το ποσό του deal, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων μπορεί να γίνει και μετά την έγκριση των εποπτικών αρχών. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα συντάξει την εισήγησή της με βάση τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας (due diligence) και θα την υποβάλει στον Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) στη Φρανκφούρτη.

Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Diamond Σάλλα για εξαγορά της Praxia Bank από την Παγκρήτια Τράπεζα, μοναδική προσφορά που υπήρχε πάνω στο τραπέζι ήταν τα 35 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Viva Wallet τον Δεκέμβριο. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, έκανε την εμφάνισή του το fund Duet Capital με την πρόθεση να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το βρετανικό fund προτίθεται να καταθέσει άμεσα τα 25 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και μέχρι το τέλος του 2021 θα εισφέρει με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα συμμετοχής σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της τράπεζας.

Ασφαλής πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι το Duet Capital δεν εμφανίστηκε ξαφνικά ως «μνηστήρας» της Praxia, αλλά ότι είναι το fund με το οποίο ο Diamond είχε προσεγγίσει αρχικά την πρώην Creditcom που στη συνέχεια αγόρασε και μετονόμασε σε Praxia. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κατάθεσή της προσφοράς των 100 εκατ. ευρώ δεν είναι τίποτε άλλο από ένας μοχλός πίεσης του μεγαλομετόχου της Atlas Merchant Capital προς τον CEO της Viva, Χάρη Καρώνη, προκειμένου να μην πιέσει για μείωση της προσφοράς του τώρα που αποτελεί και τον μοναδικό ενδιαφερόμενο.

Σύντομα -ίσως και εντός της ημέρας- αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Viva να προβεί σε ανακοίνωση με την οποία θα ξεκαθαρίζει τη θέση της όσον αφορά την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Praxia. Πάντως, το ενδιαφέρον της fintech που διατηρεί παρουσία σε 14 χώρες και αποτίμηση 300 εκατ. ευρώ, παραμένει με κύριο κίνητρο την απόκτηση τραπεζικής άδειας μέσω της συγκεκριμένης συναλλαγής.

Εποπτικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι η διοίκηση της Viva διατηρεί ανοιχτό διάλογο με τους Επόπτες αρκετούς μήνες τώρα και έχει λάβει αναλυτικές κατευθύνσεις για την κατάρτιση του φακέλου που αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη της τραπεζικής άδειας. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, εφόσον το deal προχωρήσει, δεν θα χρειαστούν παρά ελάχιστοι μήνες για να γίνει η Viva Wallet τράπεζα με τη «βούλα» της Φρανκφούρτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider