Να μειώσουν τις κάρτες σε κυκλοφορία επιδιώκουν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να μειώσουν τις κάρτες σε κυκλοφορία επιδιώκουν οι τράπεζες
«Ακριβό σπορ» θέλουν να κάνουν οι τράπεζες τη διατήρηση πολλαπλών λογαριασμών/καρτών, ωστόσο, τα σχέδιά τους αναβλήθηκαν μετά τις πρόσφατες αντιδράσεις.

Να περιορίσουν τις κάρτες στα πορτοφόλια των Ελλήνων επιδιώκουν οι τράπεζες, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που εστιάζουν σε αυξημένα έξοδα και νέες προμήθειες στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι οι συστημικές τράπεζες σκοπεύουν να κάνουν «ακριβό σπορ» τη χρήση πολλών καρτών ή το άνοιγμα λογαριασμών σε διαφορετικές τράπεζες, και μάλιστα μόλις 4,5 χρόνια μετά την επιβολή των capital controls που οδήγησε στην κατακόρυφη έκδοση και χρήση καρτών στις καθημερινές συναλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν επεξεργαστεί αυξήσεις των συνδρομών στις πιστωτικές κάρτες, καθώς και σενάρια επιβολής ετήσιας ή μηνιαίας συνδρομής ανά λογαριασμό/τραπεζική σχέση, κατά τα πρότυπα χωρών του εξωτερικού. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα σχέδια αυτά αναβλήθηκαν μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αναπροσαρμογή των τιμολόγιων τους σε πολιτικό επίπεδο. Απώτερος στόχος, όμως, παραμένει οι καταναλωτές να επιλέγουν την κύρια τράπεζα με την οποία θα συναλλάσσονται -κάτι που θα συμβεί μόνο όταν αρχίσει να χρεώνεται το άνοιγμα λογαριασμού ή η έκδοση χρεωστικής κάρτας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα τέλη του 2018 βρίσκονταν σε κυκλοφορία 17 εκατ. κάρτες -πιστωτικές και χρεωστικές- παρουσιάζοντας, ωστόσο, σταθεροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (αύξηση 1%). Από τις κάρτες σε κυκλοφορία, το 16% αντιστοιχεί σε πιστωτικές κάρτες, έναντι 84% που είναι οι χρεωστικές. Πολύ σημαντική αύξηση παρατηρείται στον αριθμό συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, της τάξεως του 28% ετησίως, φτάνοντας τις 924 εκατ. συναλλαγές, από 720 εκατ. το 2017.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάρτες παραμένουν κυρίαρχο μέσο πληρωμών, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος:

πληρωμές

«Δεν ποινοκοποιούμε τη χρήση των ΑΤΜ ή των καρτών», αναφέρει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στο insider.gr, σε συνέχεια των υπερβολικών χρεώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως η ερώτηση υπολοίπου, η επανέκδοση PIN ή η έκδοση των τελευταίων κινήσεων, τις οποίες απέσυραν οι τράπεζες με ανακοίνωσή τους την Παρασκευή. Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά από «τσουχτερές» χρεώσεις εξακολουθούν να υφίστανται, όπως τα έξοδα επανέκδοσης κάρτας που αγγίζει τα 5-6 ευρώ, αναλόγως την τράπεζα, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για λήξη ή κλοπή της κάρτας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider