«Χαμηλές πτήσεις» για την πλατφόρμα πρώτης κατοικίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαμηλές πτήσεις» για την πλατφόρμα πρώτης κατοικίας
Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι οι οφειλέτες δεν έχουν αντιληφθεί το κύμα των πλειστηριασμών που έρχεται τους επόμενους μήνες.

Χωρίς ούτε μία ρύθμιση σε δάνειο με ενέχυρο πρώτης κατοικίας κύλισε η εβδομάδα που μας πέρασε, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ειδικού Χρέους.

Παρότι υποβλήθηκαν αρκετές αιτήσεις υπαγωγής στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας (35), οι τράπεζες πρότειναν στους κόκκινους δανειολήπτες μόνο μία ρύθμιση, ενώ καμία δεν έγινε αποδεκτή από τις 17 που ήδη εξετάζουν προς έγκριση οι αιτούντες.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν, με δηλώσεις τους στο insider.gr, ότι οι οφειλέτες δεν έχουν αντιληφθεί το κύμα των πλειστηριασμών που έρχεται τους επόμενους μήνες, καθώς έως το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί 5.500 πλειστηριασμοί ενώ συνεχώς αναρτώνται νέοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν ότι οι πρώτες ρυθμίσεις που έγιναν αφορούσαν αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο, ενώ ο Αύγουστος ήταν «νεκρός» μήνας. Οι επόμενες αιτήσεις υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο, οι οποίες εξετάζονται και εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ρυθμίσεις εντός Οκτωβρίου.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό, αφού κατεβαίνει συνεχώς ο πήχης της ελάχιστης τιμής εκκίνησης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τα 5.500 ακίνητα που είναι αναρτημένα σήμερα στην πλατφόρμα, τα 3.500 αφορούν ακίνητα με τιμή εκκίνησης κάτω των 100.000 ευρώ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται μόνο για πρώτες κατοικίες.

Είναι ενδεικτικό, ωστόσο, της στροφής των τραπεζών στα μικρότερα κατασχεμένα ακίνητα, καθώς οι κατοικίες υψηλής αξίας όπως βίλες, μονοκατοικίες κ.α. έχουν ήδη ρευστοποιηθεί, είτε μέσω πλειστηριασμού είτε μέσω των ειδικών πλατφορμών που διαθέτει χωριστά κάθε τράπεζα.

15 εβδομάδες λειτουργίας για την πλατφόρμα πρώτης κατοικίας

Αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 13/10/2019, τα στοιχεία έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 38.876 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 26.197 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 140 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
  • Έχουν δοθεί 17 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
  • Έχουν ήδη αποδεχθεί 7 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider