Ζαββός: Έως το τέλος του μήνα το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζαββός: Έως το τέλος του μήνα το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή»
Ο Γιώργος Ζαββός ανέφερε πως μετά από χρόνια τοξικής άπνοιας, στα οποία το τραπεζικό σύστημα έτρεχε με ταχύτητα αδράνειας, επιτυγχάνεται με το σχέδιο «Ηρακλής» μια συστημική λύση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

«Ό,τι έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος». Με τη φράση αυτή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, προλόγισε σε ενημέρωση δημοσιογράφων το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Ζαββός ανέφερε πως μετά από χρόνια τοξικής άπνοιας, στα οποία το τραπεζικό σύστημα έτρεχε με ταχύτητα αδράνειας, επιτυγχάνεται με το σχέδιο «Ηρακλής» μια συστημική λύση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ οι τράπεζες θα έχουν μια περίοδο 18 μηνών για να υπαχθούν σε αυτό, η οποία ωστόσο μπορεί να παραταθεί.

Ο ίδιος ανέφερε πως αν και σε πρώτη φάση θα υπαχθούν στο σχήμα κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση δεν θα εφησυχάσει «διότι ο πρωθυπουργός ζητάει να πάμε σε μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων».

Ο κ. Ζαββός ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο «δεν χτυπάει το buffer, δεν χτυπάει στο χρέος και δεν χτυπάει το έλλειμμα».

Όπως τόνισε, οι τράπεζες είναι ενήμερες για όλες τις πτυχές του σχεδίου και ότι το ποσό των παρεχομένων κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ προέκυψε μετά από τις συζητήσεις και τις δεσμεύσεις που αυτές ανέλαβαν για τις τιτλοποιήσεις.

Κατά τον κ. Ζαββό οι τράπεζες εν όψει stress test έχουν κάθε λόγο να προχωρήσουν ταχύτατα στην υιοθέτηση του σχεδίου. Στο σημείο αυτό τόνισε πως η υπαγωγή στον «Ηρακλή» θα είναι εθελούσια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να γίνει αξιόπιστο και ανταγωνιστικό, καθώς τότε και μόνο τότε θα πάρει η χώρα το investment grade.

Τέλος, ο ίδιος αποκάλυψε ότι μαζί με το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» θα κατατεθεί και η μεταρρύθμιση για την κεφαλαιαγορά, οποία θα επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα ενισχύει την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider