3+1 προκλήσεις για τις τράπεζες τον Σεπτέμβριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
3+1 προκλήσεις για τις τράπεζες τον Σεπτέμβριο
Πλήρης εξελίξεων και ορόσημων αναμένεται ο επόμενος μήνας για τον εγχώριο κλάδο που ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ποια είναι τα στοιχήματα.

Το φθινόπωρο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αναμένεται τους επόμενους μήνες να δώσει τη «μάχη των μαχών» για επιστροφή στην κανονικότητα.

Ήδη ο Σεπτέμβριος αναμένεται πλήρης εξελίξεων και ορόσημων για την αλλαγή σελίδας στις ελληνικές τράπεζες, για την οποία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση.

1. Capital Controls

Εποπτικές αρχές και τράπεζες βρίσκονται σε πυρετώδη προετοιμασία της επικείμενης -οριστικής- άρσης των capital controls από την 1η Οκτωβρίου. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, έχει δοθεί στα τμήματα Μηχανογράφησης των τραπεζών οδηγία να προσαρμόσουν τα συστήματά τους στα νέα δεδομένα. Η απαλλαγή του τραπεζικού συστήματος από το «στίγμα» των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, μετά από 4 και πλέον έτη, αναμένεται να σηματοδοτήσει, πράγματι, την επιστροφή στην κανονικότητα.

2. Συστημικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια

Με ταχείς ρυθμούς προωθεί το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο του ΤΧΣ για ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου (APS), με πηγές της αγοράς να κάνουν λόγο ακόμη και για «πράσινο φως» τον Σεπτέμβριο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. To APS προβλέπει τη μεταφορά NPEs ύψους 15-20 δισ. ευρώ σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme - APS) με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, με ορίζοντα έως το 2021.

Το διάστημα αυτό οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να προβούν σε πωλήσεις και τιτλοποιήσεις NPEs ύψους 25 δισ. ευρώ. Μαζί με τη λύση που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι δύο συστημικές προτάσεις υπόσχονται να δώσουν λύση στο μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ που «μπλοκάρει» τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

3. Μείωση προσωπικού

Αντιμέτωπες με φιλόδοξους στόχους μείωσης των λειτουργικών εξόδων, και κατά προέκταση περικοπές σε δίκτυο και προσωπικό, βρίσκονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τους προηγούμενους μήνες, ενεργοποίησαν προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης τα οποία -αν και μειωμένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη– παρείχαν δελεαστικά πακέτα στο μεγαλύτερο φάσμα των εργαζομένων. Ωστόσο, η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη, γεγονός που αποδεικνύει και η επανέναρξη του προγράμματος από την Εθνική Τράπεζα εντός Σεπτεμβρίου, όπως έχει αναφέρει το insider.gr.

Την ίδια ώρα, σε αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος εν όψει της μεταφοράς προσωπικού στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, τόσο στην περίπτωση της Πειραιώς-Intrum, όσο και της FPS. Ο Σεπτέμβριος αναμένεται κρίσιμος για τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό, θέτοντας τις βάσεις για μια καθοριστική μετάβαση ολόκληρου του κλάδου.

4. Απελευθέρωση των τραπεζικών υπηρεσιών

Στις 14 Σεπτεμβρίου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2, η οποία δίνει ε εταιρείες Fintech και τους τεχνολογικούς παρόχους το δικαίωμα να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την πίτα των πληρωμών και της διαχείρισης πληροφοριών λογαριασμού.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνολογικά έτοιμες για τη μετάβαση στην Ανοιχτή Τραπεζική και εργάζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές έναντι των ευέλικτων Fintech -από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το στοίχημα αυτής της μάχης θα κερδηθεί σε δύο επίπεδα: στην ασφάλεια των δεδομένων και την εμπειρία του χρήστη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider