Ποιοι είναι οι «παίκτες» στη δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι είναι οι «παίκτες» στη δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων
Ποιες εταιρείες συνθέτουν το οικοσύστημα των NPEs που τώρα διαμορφώνεται στη χώρα μας και πόσες τελικά θα επιβιώσουν.

Ένα πλήρες οικοσύστημα δημιουργείται παράλληλα με τις τράπεζες, το οποίο αναμένεται να σηκώσει το «βάρος» των κόκκινων δανείων την επόμενη δεκαετία.

Το ενδιαφέρον για την αγορά NPEs από διεθνή fund είναι ιδιαίτερα αυξημένο, αφού τα ποσοστά κερδοφορίας στα οποία προσβλέπουν τα διεθνή funds είναι διψήφια, όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου στο insider.gr.

Σε πρόσφατη τοποθετησή του στο συνέδριο του Economist, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, έκανε λόγο για «10 αξιόπιστους διεθνείς επενδυτές» που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εν λόγω αγορά και επισήμανε ότι την τελευταία διετία έχουν ολοκληρωθεί 10 συναλλαγές πώλησης χαρτοφυλακίων από τις συστημικές τράπεζες.

Οι συντελεστές αυτού του νέου οικοσυστήματος, το οποίο αναμένεται να διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια 50 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος, είναι οι εξής:

1. Επενδυτές/funds: Συνήθως πρόκειται για διεθνή fund με ειδίκευση στη συγκεκριμένη αγορά, όπως η B2 Holding, η KKR, η PIMCO, η Cepal, η Hoist κ.α. Στην Ελλάδα, οι ίδιες εταιρείες μπήκαν στη διαδικασία της αδειοδότησης και ως servicers, προκειμένου να είναι μέσα στην αγορά και να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και πληροφόρηση. Καθότι όμως, κάποιοι από αυτούς δεν έχουν εμπειρία στη διαχείριση των απαιτήσεων, αναμένεται να αναθέσουν με τη σειρά τους τα χαρτοφυλάκια που εξαγοράζουν σε ειδικευμένους servicers, πολλές φορές αφού διαχωρίσουν πρώτα τις απαιτήσεις ανά είδος.
2. Servicers: Είναι οι εταιρείες διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων που αναλαμβάνουν την είσπραξη των δανείων εφαρμόζοντας μια σειρά από πρακτικές, όπως είναι οι οικειοθελείς λύσεις (amicable solutions). Λόγω του ότι δεν υπάγονται στις δεσμεύσεις των τραπεζών, ούτε στους περιορισμούς των προβλέψεων, θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια για «γενναία» κουρέματα και τολμηρές ρυθμίσεις με επιμήκυνση διάρκειας δανείου -πάντοτε όμως σε όσους πραγματικά δεν έχουν δυνατότητα αποπληρωμής. Οι Εταιρείες Διαχείρισης συμμετέχουν στο διατραπεζικό σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ όπου τηρούνται τα στοιχεία των ενήμερων και επισφαλών απαιτήσεων.
3. Δικηγόροι/Σύμβουλοι επενδυτών: Οι νομικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχες στην πολλά υποσχόμενη αγορά που σχηματίζεται. Προτού εισέλθει ένα fund στην ελληνική αγορά, αλλά και προκειμένου να υποβάλει προσφορά για ένα χαρτοφυλάκιο προς πώληση, συμβουλεύεται εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους.
4. Εκτιμητές ακινήτων: Αναγκαίος ο ρόλος τους για την αποτίμηση των ενυπόθηκων χαρτοφυλακίων που διαθέτουν οι τράπεζες στη δευτερογενή αγορά. Ιδίως τώρα που το βάρος πέφτει στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, η εκτίμηση της πραγματικής αξίας των ακινήτων είναι κομβικής σημασίας για τους επενδυτές.
5. Εταιρείες συμβούλων: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι «Big Four» καθώς και άλλοι, μικρότεροι, παίκτες της αγοράς. Οι σύμβουλοι καταρτίζουν τα business plans των εταιρειών και κάνουν τη συνολική εκτίμηση ενός χαρτοφυλακίου για λογαριασμό του επενδυτή. Συνήθως εμπλέκονται σε αρχικό στάδιο της συναλλαγής.
6. Δικαστικοί επιμελητές: Είναι απαραίτητο «γρανάζι» της διαδικασίας, αφού είναι αυτοί που κάνουν την έρευνα των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, όταν τα δάνεια περιέλθουν στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης.
7. Παγκόσμιες εταιρείες tracing: Είναι ο «άσσος» στο μανίκι των servicers, αλλά και των τραπεζών, όταν πρόκειται για δάνεια προσώπων μεγάλης προσωπικής περιουσίας ή μετόχους εταιρειών, όταν πρόκειται για corporate δάνεια. Ειδικεύονται στην έρευνα περιουσιακών στοιχείων που δύσκολα ανιχνεύονται, όπως offshore εταιρείες ή επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν 18 servicers στη χώρα μας και σύντομα αναμένεται να αδειοδοτηθούν αρκετοί ακόμη από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν, πάντως, ότι τουλάχιστον ως προς τους servicers αναμένεται να σημειωθεί συρρίκνωση της αγοράς σε 4-5 μεγάλους «παίκτες» και κάποιους μικρότερους, πιο εξειδικευμένους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider