Στην «ουρά» 10 funds κόκκινων δανείων - Πόσα θα αντέξουν

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην «ουρά» 10 funds κόκκινων δανείων - Πόσα θα αντέξουν
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τα επόμενα 1-2 χρόνια θα δούμε σημαντική συρρίκνωση στην αγορά διαχείρισης NPLs, αφού δεν είναι δυνατό 20-25 εταιρείες να εξασφαλίσουν χαρτοφυλάκια.

Πολύ έντονο ενδιαφέρον προσελκύει η αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων, αφού επιπλέον των 18 εταιρειών (servicers) που έχουν αδειοδοτηθεί στη χώρα μας, έχουν υποβάλει φάκελο για έγκριση 10 ακόμη εταιρείες.

Στην «ουρά» προστέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, νέοι παίκτες όπως οι Mountstreet, η Hipogesiberia και η Pepper (με ειδίκευση στα ακίνητα), καθώς και δικηγορικά γραφεία όπως Σιούφας και ο Ανδρικόπουλος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποιοι φάκελοι που έχουν μείνει στάσιμοι, καθώς οι εταιρείες φαίνεται να έχουν παραδώσει τα όπλα, όπως Servloan, G & M.S., Rapid Credit Solutions κ.α. Έγκριση αναμένουν, επίσης, οι First Capital, LXM Hellas και η R3 Associates.

Το 2016 δόθηκε η πρώτη άδεια servicer στη Cepal, μετά τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου στο πλαίσιο των μνημονιακών απαιτήσεων. Στόχος ήταν να ρυθμιστεί μια δευτερογενής αγορά NPEs όπου οι τράπεζες θα πωλούσαν τα κόκκινα δάνεια ούτως ώστε να εξυγιανθεί ταχύτερα το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αρχίσει να χρηματοδοτεί ξανά την οικονομία.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο insider.gr ότι το ξεκίνημα ήταν πολύ δύσκολο για όσους επιχείρησαν να βγάλουν άδεια, μεταξύ των οποίων η FPS της Eurobank, η Pillarstore και η Θεά Άρτεμις, εκτός της Cepal. Το πλαίσιο ήταν εξαιρετικά αυστηρό και οι απαιτήσεις της εποπτικής αρχής, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος, θύμιζε… Τράπεζα. Τον Φεβρουάριο του 2017, το νομοθετικό πλαίσιο αναθεωρήθηκε προς το πιο «χαλαρό» και νέες εταιρείες υπέβαλαν φάκελο για αδειοδότηση.

Σήμερα, η λίστα των αδειοδοτημένων servicers αριθμεί 18 μέλη:

Αυτές οι εταιρείες έχουν συστήσει, μάλιστα, την Ένωση Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις με επικεφαλής τον κ. Τάσο Πανούση από την FPS. Η Ένωση έχει συστήσει και «τρέχει» διάφορες επιτροπές διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς στην αγορά, όπως είναι οι τράπεζες, οι εποπτικές αρχές, εταιρείες ακινήτων, δικηγορικά γραφεία κ.α.

Πόσοι παίκτες θα «επιβιώσουν»

Πηγές της αγοράς προειδοποιούν, πάντως, ότι τα επόμενα 1-2 χρόνια θα δούμε σημαντική συρρίκνωση στην αγορά διαχείρισης NPLs, αφού δεν είναι δυνατό 20-25 εταιρείες να εξασφαλίσουν χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βέβαια, εκτός από τους μεγάλους παίκτες που έχουν ήδη κάνει συναλλαγές με τις τράπεζες, όπως η B2Holding, QQuant και η DoValue, υπάρχουν και οι «τραπεζικές», δηλαδή η FPS, ο νέος servicer που συστήνουν Πειραιώς-Intrum και η Cepal.

Οι υπόλοιποι servicers για να επιβιώσουν του ανταγωνισμού, θα πρέπει να αποκτήσουν εξειδίκευση σε μια συγκεκριμένη κατηγορία απαιτήσεων, όπως η UCI που ειδικεύεται στα στεγαστικά δάνεια και τις φιλικές λύσεις (amicable solutions). Στις εταιρείες αυτές θα αναθέτουν οι servicers/funds που αγοράζουν τα χαρτοφυλάκια επιμέρους τμήματα με στόχο τη βέλτιστη διαχείρισή τους.

Τέλος, σε 3-4 χρόνια αναμένεται να αναπτυχθεί και μια τριτογενής αγορά όπου θα πωλούνται τα «σκοτωμένα» χαρτοφυλάκια, αυτά δηλαδή που έχουν ήδη δουλέψει οι servicers αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανείσπρακτες απαιτήσεις. Όπως είναι φυσικό, η τιμή πώλησης στην ύστατη αυτή αγορά θα είναι πολύ χαμηλότερη από την αρχική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider