Μυλωνάς: Χρειάζεται ενιαίο εθνικό μέτωπο για τα σχέδια των τραπεζών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυλωνάς: Χρειάζεται ενιαίο εθνικό μέτωπο για τα σχέδια των τραπεζών
Αυξημένες πιθανότητες να πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες έχει το APS λόγω της μείωσης του ιταλικού spread, εξήγησε στο insider.gr ο CEO της Εθνικής.

Την ανάγκη να προωθούνται με μια ενιαία εθνική φωνή τα σχέδια των τραπεζών στις Βρυξέλλες, από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τραπεζικές διοικήσεις, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist σήμερα, Τρίτη, στο Λαγονήσι, ο κ. Μυλωνάς διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι τα δύο σχέδια, του ΤΧΣ (APS) και της ΤτΕ, θα προχωρήσουν με γοργά βήματα προκειμένου να έχουν οι ελληνικές τράπεζες περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στη διάθεσή τους για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σε δηλώσεις του στο insider.gr στο περιθώριο του συνεδρίου, ο ίδιος εξήγησε ότι, για το APS, διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό κλίμα λόγω της μείωσης του ιταλικού spread ώστε να ξεπεραστεί το «αγκάθι» της κρατικής εγγύησης, πάνω στο οποίο προσκρούει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp). «Εάν το κόστος της κρατικής εγγύησης υπερβαίνει το spread των ιταλικών ομολόγων, τότε θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και αυτό δεν είναι αποδεκτό από τις Βρυξέλλες. Πλέον, όμως, η τιμολόγηση διαμορφώνεται σε ευνοϊκότερα επίπεδα και αυτό λειτουργεί θετικά για το APS», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Για το Σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά» καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στο παρελθόν, ωστόσο, εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύντομα εξέλιξη, εφόσον βέβαια τύχει της υποστήριξης ενός εθνικού μετώπου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να λάβει το πράσινο φως στις Βρυξέλλες.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι θα επιτύχουν οι τράπεζες τον στόχο μείωσης των NPEs κατά 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, όπως έχουν δεσμευτεί έναντι του SSM. Στήριξε δε την αισιοδοξία του στους εξής παράγοντες:

1. Μακροοικονομικές συνθήκες: Το περιβάλλον βελτιώνεται, η ανάπτυξη επιταχύνεται, το ποσοστό ανεργίας καταγράφει μείωση. Επιπλέον, αυξάνονται οι καταθέσεις, ενώ μειώνεται το κόστος δανεισμού στις αγορές. Τα capital controls θα αρθούν σύντομα και οι τράπεζες έχουν ήδη καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, σημείωσε.

2. Αγορά ακινήτων: Αυξάνονται οι τιμές στον κλάδο των ακινήτων, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ δίνει επιπλέον κίνητρο στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις τράπεζες. Πολύ σημαντική είναι η εξέλιξη αυτή, για τον ίδιο λόγο, και για τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σημείωσε δε ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση 6% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, ενώ αισθητή βελτίωση σημειώνεται και στα οικιστικά ακίνητα.

3. Δημοσιονομική πολιτική

4. Περισσότερα εργαλεία για τις τράπεζες: Πρώτο και κύριο είναι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οπόιο περιλαμβάνει επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο. Ωστόσο, θα πρέπει να βελτιωθεί ο πτωχευτικός κώδικας, να γίνει πιο αποτελεσματικός με περισσότερες διευκρινήσεις.

Τόνισε, τέλος, ότι τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων επικρότησε και ο επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ανρία, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τα χαρακτήρισε φιλόδοξα και κάλεσε τις τραπεζικές διοικήσεις να μην παρεκλίνουν από αυτά, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider