Μεγαλύτερη διαφοροποίηση των τραπεζών θέλουν οι Θεσμοί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλύτερη διαφοροποίηση των τραπεζών θέλουν οι Θεσμοί
Τα πρώτα βήματα διαφοροποίησης παρατηρούνται στη μάχη με τα κόκκινα δάνεια, μετά τις πρωτοβουλίες της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρουν στο insider.gr πηγές των Βρυξελλών.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά ως προς το επιχειρηματικό τους μοντέλο και αυτό θέτει προσκόμματα στη βιώσιμη εξυγίανση του κλάδου, επισημαίνει πηγή των δανειστών στο insider.gr.

Όσο οι τράπεζες επιβαρύνονται με κόκκινα δάνεια των 80 δισ. ευρώ, σύμφωνα α’ τριμήνου 2019, δύσκολα θα κατορθώσουν να διαφοροποιήσουν την επιχειρησιακή στρατηγική τους, δηλαδή το μοντέλο λειτουργίας, το target group και τα προϊόντα τους. Μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται από την Praxia Bank, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της ως η πρώτη ψηφιακή ελληνική τράπεζα το προσεχές φθινόπωρο. Σχέδια διαφοροποίησης από τις συστημικές τράπεζες έχει και η Attica Bank, λόγω του μικρότερου και πιο ευέλικτου μοντέλου της -μένει, όμως, να φανεί κατά πόσο θα περάσει στη δράση.

Τα πρώτα βήματα διαφοροποίησης παρατηρούνται, ωστόσο, στη μάχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια, εκτιμούν οι ίδιες πηγές. Το πρώτο βήμα έκανε η Eurobank, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο την απορρόφηση της Grivalia με στόχο την ενίσχυση των κεφαλαίων της ώστε να προβεί σε πωλήσεις NPEs ύψους10 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων εντός του 2019. «Η πρωτοβουλία της Eurobank ήταν πολύ θετική και αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού», σημειώνει πηγή των Βρυξελλών.

ms

Η δεύτερη τράπεζα που διαφοροποίησε τη θέση της από τον κλάδο ήταν η Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου την πώληση της διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (RBU) στο σουηδικό fund Intrum με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επισφαλών απαιτήσεων και -κυρίως- την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης κατά 828 εκατ. ευρώ. Τα 328 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη συναλλαγή και τα 500 εκατ. ευρώ από την άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακής έκδοσης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες.

Πιο συντηρητική στάση τηρούν, για την ώρα, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank. Η ΕΤΕ ρίχνει το βάρος της μείωσης των NPEs στις πωλήσεις και στοχεύει σε απομείωση 4,4 δισ. ευρώ εντός του έτους. Για αργότερα (2021) αφήνει, ωστόσο, τις τιτλοποιήσεις -το νέο «όπλο» που προστίθεται στη φαρέτρα των ελληνικών ιδρυμάτων και αναμένεται να ισχυροποιηθεί μετά την έγκριση του Σχεδίου του ΤΧΣ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε μείωση 5,5 δισ. ευρώ στοχεύει για το 2019 η Alpha Bank μέσω πωλήσεων/τιτλοποιήσεων σε ποσοστό 70%. Συγκεκριμένα, 4 δισ. ευρώ αφορά μείωση από πωλήσεις και 1,5 δισ. ευρώ οργανική μείωση από ρευστοποιήσεις, διαγραφές και «πρασίνισμα» των δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider