«Παραμένουν οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παραμένουν οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες»

Αντιμέτωπες με σοβαρούς κινδύνους συνεχίζουν να βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, όπως προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s.

Όπως τονίζει, μάλιστα, σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο μεγάλοι έναντι των αντίστοιχων που απειλούν άλλες τράπεζες διεθνώς.

Κατά τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές τόσο το 2016, όσο και το 2017, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί και για αστάθεια, σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησής τους. Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει αβέβαιη και τη δυναμική της πορείας των ελληνικών καταθέσεων στο μέλλον.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 και η δέσμευση της κυβέρνησης να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν τελικά την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αβεβαιότητα και για την πορεία της οικονομίας

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, «κόκκινο» έχει χτυπήσει και η αβεβαιότητα που συνοδεύει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που, όπως τονίζουν, καθιστά απίθανη την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, 2016.

Ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιορισμένες επενδύσεις. Ωστόσο δεν βλέπει αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως, κατά έναν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, η Αθήνα εφαρμόζει τους όρους που προβλέπει το οικονομικό της πρόγραμμα.

Όπως προβλέπει, επίσης, ο οίκος, η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Απριλίου, ωστόσο παραμένει ασαφές – και πολύπλοκο ζήτημα – αν θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα της χώρας με το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider