Γιατί είναι γενναιόδωρος ο νέος Νόμος Κατσέλη: Ποια είναι τα κριτήρια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί είναι γενναιόδωρος ο νέος Νόμος Κατσέλη: Ποια είναι τα κριτήρια
Η επιδότηση της δόσης δεν θα είναι ίδια για όλους τους οφειλέτες, αλλά θα διαμορφώνεται με τη χρήση αλγορίθμου που θα συνυπολογίζει διάφορα κριτήρια όπως οικονομικά αλλά και κοινωνικά.

Γενναιόδωρη ομπρέλα προστασίας «άνοιξε» η κυβέρνηση για τους οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία τους, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, τα κριτήρια στα οποία συμφώνησαν στη χθεσινοβραδυνή τους σύσκεψη τράπεζες και κυβέρνηση διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ
  • Υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ
  • Εισόδημα έως 12.000 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 για ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνουν, επίσης, επιμήκυνση του δανείου -άρα μείωση της δόσης έως και 30%, μείωση επιτοκίου και σε πολλές περιπτώσεις κούρεμα της οφειλής.

Τονίζεται ότι το νέο πλαίσιο προστασίας θα προσφέρει επιδότηση από το Δημόσιο έως 25 χρόνια, για μια μικρότερη περίμετρο οφειλετών που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη. ​Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, όμως διευκρινίζεται ότι η επιδότηση δεν θα ανέρχεται στο ίδιο ποσοστό για όλους τους οφειλέτες, αλλά θα διαμορφώνεται με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου που θα συνυπολογίζει μια σειρά από κριτήρια όπως κοινωνικά και, φυσικά, οικονομικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το νέο καθεστώς, το οποίο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου, προστατεύει το 90% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Η περίμετρος αυτή είναι αρκετά διευρυμένη και σχολιάστηκε ως «γενναιόδωρη» από παράγοντες της αγοράς. «Το νέο πλαίσιο είναι γενναιόδωρο αλλά ανεκτό από τις τράπεζες, καθώς περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δανείων τα οποία, όμως, είναι μικρότερα σε αξία», σχολιάζουν στο insider.gr υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές.

Οι τραπεζίτες δέχθηκαν αρκετές από τις θέσεις της κυβέρνησης, όπως το ελάχιστο όριο ένταξης των 250.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, καθώς και «ελαστικό» εισοδηματικό κριτήριο. Η θέση των τραπεζών, που πέρασε τελικά, ήταν να συμπεριληφθεί στα κριτήρια το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου στα 130.000 ευρώ. Η παράμετρος αυτή αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τις τράπεζες, καθώς λειτουργεί ως «κόφτης» για τα μεγαλύτερα δάνεια, υρίως επιχειρηματικά.

Σημειώνεται ότι ακόμη «γραμμή» του Μαξίμου που αποδέχθηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ότι στο νέο πλαίσιο προστασίας, να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Τα δάνεια αυτά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 50.000 περίπου, ωστόσο, ένα μέρος εξ αυτών πληροί το σύνολο των κριτηρίων.

Χωρίς αναδρομική ισχύ ο νέος νόμος

Ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, ξεκαθαρίζουν πηγές της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι για όσους οφειλέτες έχουν πάρει δικάσιμο βάσει του υφιστάμενου νόμου, η υπόθεσή τους θα εξεταστεί με βάση τον Νόμο Κατσέλη. Ενδέχεται, ωστόσο, να εφαρμοστεί κάποιου είδους «φόρμουλα» ώστε να δοθεί κίνητρο στους εν λόγω οφειλέτες να προτιμήσουν την πλατφόρμα από το δικαστήριο.

Ένα τέτοιο κίνητρο είναι, αναμφίβολα, η επιδότηση δόσης και εκτιμαται ότι όσοι τη δικαιούνται θα μεταπηδήσουν από τον παλιό στον νέο Νόμο. Η επιδότηση, βέβαια, θα αφορά μικρότερο ποσοστό δικαιούχων, συνεπώς αναμένεται να φανεί πώς θα κατορθώσουν τράπεζες και κυβέρνηση να πείσουν τους οφειλέτες να ενταχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας ξεκινώντας να εξυπηρετούν άμεσα το δάνειό τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider