Παρέδωσε η JP Morgan το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια στην κυβέρνηση

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρέδωσε η JP Morgan το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια στην κυβέρνηση
Ευρωπαϊκές πηγές διατυπώνουν, ωστόσο, την επιφύλαξη τους για το κατά πόσο το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμο για εφαρμογή, καθώς «μένει να διευθετηθούν πολλές επιμέρους παράμετροι».

Η JP Morgan ολοκλήρωσε και παρέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για την ταχύτερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, γνωστό ως Asset Protection Scheme (APS), αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Σε δηλώσεις του εχθές, Τετάρτη, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να επισπεύσει την υλοποίηση της λύσης για τα κόκκινα δάνεια, καθώς όσο το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό εντείνεται και η αβεβαιότητα για τις ελληνικές τράπεζες –οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες σε κρίσης εμπιστοσύνης εκ μέρους των επενδυτών.

Στο επόμενο στάδιο, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των Θεσμών τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου που προβλέπει τη μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 20 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV). Τα κλιμάκια των δανειστών θα επισκεφθούν τη χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου, για την έναρξη της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η τοποθέτηση των δανειστών αποτελεί «κλειδί» για την έγκριση του APS από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp), η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο. Αισιοδοξία εκφράζει, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για θετική υποδοχή του σχεδίου για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο «GACs» το οποίο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη γείτονα χώρα.

Ευρωπαϊκές πηγές διατυπώνουν, ωστόσο, την επιφύλαξη τους για το κατά πόσο το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμο για εφαρμογή, καθώς «μένει να διευθετηθούν πολλές επιμέρους παράμετροι», όπως το ύψος της προμήθειας εγγυήσεων την οποία θα εισπράττει το Δημόσιο από την εγγυοδοσία των τιτλοποιήσεων στους senior τίτλους. Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που μένει να οριστικοποιηθεί είναι η «τρύπα» που θα δημιουργεί στο ενεργητικό των τραπεζών η μεταφορά των NPEs στο όχημα ειδικού σκοπού και πώς αυτή θα καλυφθεί δεδομένου ότι οι προβλέψεις που έχουν λάβει οι τράπεζες δεν είναι επαρκείς. Το «κλειδί» στο σχέδιο πάντως είναι να μην θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει κρατική βοήθεια (state aid) στις τράπεζες, ώστε να πάρει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider