Τράβηξε τη «σκανδάλη» των τιτλοποιήσεων η Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράβηξε τη «σκανδάλη» των τιτλοποιήσεων η Eurobank
«Η σφαίρα έφυγε», αναφέρει στέλεχος με γνώση των διαδικασιών στο insider.gr και επιβεβαιώνει ότι ο τραπεζικός κλάδος αναμένει με αγωνία την έκβαση της συναλλαγής «Pillar», της πρώτης στο είδος της στην Ευρώπη.

Σε εφαρμογή έθεσε η Eurobank το φιλόδοξο σχέδιο τιτλοποίησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, με το teaser του πακέτου να έχει ήδη σταλεί σε 30 υποψήφιους επενδυτές.

«Η σφαίρα έφυγε», αναφέρει στέλεχος με γνώση των διαδικασιών στο insider.gr και επιβεβαιώνει ότι ο τραπεζικός κλάδος αναμένει με αγωνία την έκβαση της συναλλαγής «Pillar», η οποία θα αποτελέσει βαρόμετρο και για τις υπόλοιπες τιτλοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Όσον αφορά στις εγκρίσεις που απαιτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Επόπτη στη Φρανκφούρτη, οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σύμβουλοι του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι οι κολοσσοί Morgan Stanley και Alameda και η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2019.

«Αυτή είναι η πρώτη συναλλαγή στο είδος της και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη ώστε να μπει υψηλά ο πήχης», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους στόχους που έχουν υποβάλλει οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες στον SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2021, τα 15 δισ. ευρώ από τα 55 δισ. ευρώ της συνολικής μείωσης των NPEs στην τριετία αναμένεται να προέλθει από τιτλοποιήσεις.

Χωρίς κρατικές εγγυήσεις

Στελέχη με γνώση των διαδικασιών ξεκαθαρίζουν στο insider.gr, ότι η πολυαναμενόμενη συναλλαγή -η οποία είναι πρώτη στο είδος της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη- δεν προλαβαίνει να ενταχθεί στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Ακόμη και εάν προχωρήσει αυτή η πρόταση, η συναλλαγή τιτλοποιήσεων της Eurobank δεν προλαβαίνει να ενταχθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί, ασφαλώς, από την τιμολόγηση που θα πετύχει η τράπεζα, δηλαδή από το discount που θα ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές επί των επισφαλών απαιτήσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη συναλλαγή τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων, θα ακολουθήσει και επόμενη τιτλοποίηση, αυτή τη φορά για ενυπόθηκα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέτοιου είδους συναλλαγή δεν έχει γίνει ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο και, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία το Pillar, δεν αποκλείεται να τη δούμε να παίρνει σάρκα και οστά στο τέλος του επόμενου έτους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider