Πάνε πίσω τα ξενοδοχειακά πρότζεκτ λόγω κορονοϊού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνε πίσω τα ξενοδοχειακά πρότζεκτ λόγω κορονοϊού
Ποια δρομολογημένα πρότζεκτ έχει μεταθέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Καθυστερήσεις και μικρές αναβολές στα ξενοδοχειακά πρότζεκτ που ήταν στα σκαριά, έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού και τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά των πληροτήτων που αυτή επέφερε στη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Αλλάζοντας άρδην το σκηνικό του τουρισμού, ο κορονοϊός έχει ήδη μεταθέσει δρομολογημένα πρότζεκτ ενώ παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει δυνητικά και σε «ξεκαθάρισμα» της ξενοδοχειακής αγοράς ή ακόμα και σε αφελληνισμό μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Η κατάσταση ωστόσο δείχνει να εξισορροπείται χάρη στα πολυάριθμα επενδυτικά πρότζεκτ που έβαλε σε τροχιά η περσινή χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, μέρος των οποίων προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος κάνοντας εγκαίνια ακόμα κι εν μέσω πανδημίας.

Επιβεβαιώθηκε το δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό

Να υπενθυμίσουμε ότι τα προκαταρκτικά νούμερα της Αθήνας δείχνουν πτώση της τάξης του 60% στην επιβατική κίνηση του Αυγούστου και ακόμα μεγαλύτερη, της τάξης του 62%, στη διεθνή. Πτώση άνω του 50% δείχνουν και τα νούμερα από το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας.

Συγκεκριμένα διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 4.539.902 επιβάτες, δηλαδή 55,7% λιγότεροι σε σχέση με τα 10.238.414 επιβάτες που είχαν διακινηθεί τον ίδιο μήνα του 2019. Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη αναμένεται η μείωση των τουριστικών εισπράξεων, αν αναλογιστεί κανείς αφενός την μείωση της μέσης τιμής δωματίων κι αφετέρου τις προσφορές που υιοθέτησαν διάφορες επιχειρήσεις για να αναθερμάνουν την ζήτηση.

Το παραπάνω σενάριο μάλιστα γίνεται ακόμα πιο μελανό δεδομένης της αναθέρμανσης της πανδημίας σε διάφορες χώρες του κόσμου και του πρόωρου τερματισμού της φετινής σεζόν που είχε ως αποτέλεσμα.

Δεδομένης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που καθήλωσε τους απανταχού ταξιδιώτες στο σπίτι οι αναβολές των εγκαινίων ήταν αναμενόμενες, αφού «δεν υπάρχει λόγος βιασύνης» όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr και σίγουρα δεν απομειώνουν την αξία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές μονάδες επέλεξαν να ανοίξουν εν μέσω κορονοϊού αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορές ξενοδοχειακών μονάδων δεν έχει εκλείψει, με τους αγοραστές όμως να τηρούν στάση αναμονής για περαιτέρω πτώση των τιμών, των αξιών των ξενοδοχείων.

Ποια είναι όμως τα πρότζεκτ που μετατέθηκαν εξαιτίας των προαναφερθέντων μελανών τουριστικών επιδόσεων.

Τα ξενοδοχειακά πρότζεκτ που μετατίθενται για αργότερα

Χωρίς βιασύνη και εκτός του αρχικού χρονοδιαγράμματος φαίνεται να προχωρά το νέο ξενοδοχείο της Marriott που κατασκευάζεται στο Σαρόγλειο Μέγαρο της πλατείας Ομονοίας. Η μονάδα δυναμικότητας 200 δωματίων που θα αποτελούσε το πρώτο Moxy της Αθήνας, δεν αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του 2021, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες τα εγκαίνιά της αναβάλλονται για το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Να υπενθυμίσουμε ότι την επένδυση έχει αναλάβει το σχήμα Dimand- Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και υπολογίζεται στα19 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτηρίου επί της οδού Σταδίου 65, συνιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει μισθωθεί με μακροχρόνια παραχώρηση για 25 χρόνια, χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω επέκτασή της.

Αναβολές φαίνεται να υπάρχουν και στα σχέδια του γνωστού ισραηλινού ομίλου Fattal Group, o οποίος έχει κάνει δυναμική είσοδο στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά την τελευταία περίοδο. Όπως αποδεικνύεται το άνοιγμα του πρώην Esperia στη οδό Σταδίου προχωρά σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα – αναμένεται να ανοίξει εντός του επόμενου έτους το ίδιο και το άνοιγμα της μονάδας στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο άγνωστα παραμένουν τα σχέδια του ομίλου για την άλλη ξενοδοχειακή μονάδα που ετοίμαζε στην πρωτεύουσα, το Leonardo Boutique Hotel Athens, δυναμικότητας 84 δωματίων, το οποίο θα στεγαζόταν στην οδό Αβέρωφ 7, κοντά στο ιστορικό κτήριο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Παρότι η μονάδα είχε προγραμματίσει να ανοίξει τις πύλες της εντός του 2021, το χρονοδιάγραμμα έχει διαφοροποιηθεί και πλέον δεν περιλαμβάνεται στις νέες ξενοδοχειακές αφίξεις που απαριθμεί ό όμιλος στην ιστοσελίδα του.

Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση του Esperia η Fattal είχε υποβάλλει την υψηλότερη προσφορά στον διαγωνισμό του ΕΦΚΑ και στόχος της ήταν η ανακαίνιση ύψους 10,5 εκατ. ευρώ της μονάδας και η επαναλειτουργία του Esperia εντός του 2021, αρχικά υπό την επωνυμία αρχικά Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens. Τα σχέδια διαφοροποιήθηκαν και οι Ισραηλινοί αποφάσισαν το νέο ξενοδοχείο δυναμικότητας 217 δωματίων να λειτουργήσει εντός του 2021 υπό την επωνυμία NYX. Όσο για την έτερη ξενοδοχειακή μονάδα του ομίλου στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη στα Άνω Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Το ημιτελές κτήριο γνωστό και ως «Μέγαρο Κιτρικής» είχε εξαγοραστεί το 2019 σε διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 9 εκατ. ευρώ με στόχο να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο δυναμικότητας 120 δωματίων και πάλι υπό την επωνυμία NYX.

Για αργότερα μετατίθενται και τα εγκαίνια της άλλης ξενοδοχειακής μονάδας της Ομόνοιας , του πρώην Κάνιγγος 21. Η Zeus International, η οποία έχει εκμισθώσει την μονάδα για 30 χρόνια κατόπιν ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, ανέβαλε για έναν χρόνο τα σχέδιά τη και πλέον το νέο ξενοδοχείο το οποίο θα φέρει το όνομα διεθνούς ξενοδοχειακού brand αναμένεται να ανοίξει το 2021. Να θυμίσουμε ότι τα αρχικά σχέδια της εταιρείας προέβλεπαν ότι η ανακαίνιση του επταόροφου κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 3.501 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κάνιγγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12 θα ολοκληρωνόταν εγκαίρως και η τετράστερη μονάδα θα άνοιγε τις πύλες της μέσα στο 2020.

Ερωτηματικά για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους υφίστανται πλέον και για μια σειρά άλλων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα το La Mirage στην Ομόνοια, που προωθείται από τον όμιλο Brown Hotels και επρόκειτο να εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2020. Έστω και με αργούς ρυθμούς όμως οι εργασίες προχωρούν. Πρόσφατα μάλιστα η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων άναψε «πράσινο» στην μισθώτρια Εastment Capital Property για την αναβάθμιση του πρώην La Mirage από 3 σε 4 αστέρων. Να θυμίσουμε ότι η σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 40 ετών έχει υπογραφεί από το 2018 με το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται στις 28 χιλ. ευρώ ενώ οι εργασίες συντήρησης του ακινήτου έφτασαν τα 5 εκατ. ευρώ. Πέραν του La Mirage, η ισραηλινή εταιρεία Brown Hotels έχει αγοράσει έξι ακίνητα στην Αθήνα και μέχρι στιγμής λειτουργεί μόνο δύο ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα, το 4άστερο Brown Acropol των 165 δωματίων επί της Παναγή Τσαλδάρη το οποίο άνοιξε εν μέσω κορονοϊού και το Dave Red Athens, τριών αστέρων και 87 δωματίων στη συμβολή των οδών Βεραντζέρου και Κοτοπούλη.

Προς τα πίσω για τη σεζόν του 2021 έχει μεταφερθεί και το χρονοδιάγραμμα για το ντεμπούτο του νέου 5άστερου της Intrakat στο κτήριο επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5. Πρόκειται για το τριώροφο διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού κι επιφάνειας 4.160 τ.μ., το οποίο έχει εκμισθώσει η Intrakat στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού, από τα τέλη του 2017 με στόχο, μετά τις απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες, τη μετατροπή του σε boutique hotel και τη λειτουργία του μέσα στο 2019. To ξενοδοχείο 45 δωματίων έχει πλέον ανασκευαστεί μετά από επένδυση 7 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ανακοινωθεί το πότε θα λειτουργήσει.

Καθυστερήσεις έχουν ήδη παρατηρηθεί και στο άνοιγμα του νέου ξενοδοχείου της οικογένειας Υφαντή, Say στο Κεφαλάρι, Χαριλάου Τρικούπη 67 & Δεληγιάννη. Να θυμίσουμε ότι η νέα μονάδα δυναμικότητας 28 δωματίων ετοιμαζόταν να ανοίξει την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2020, και παρότι οι εργασίες προχωρούν μέχρι σήμερα οι πύλες του παραμένουν κλειστές.

Για αργότερα μετατίθεται και η ανακαίνιση κτηρίων που θα φιλοξενήσουν τα Zoia Aiolou και Zoia Nikiou, δύο νέα boutique ξενοδοχεία που σχεδιάζονταν να ανοίξουν στο κέντρο της πόλης από την ισραηλινή επενδυτική εταιρεία Zoia. Να θυμίσουμε ότι στην οδό Αιόλου, κτήριο 1.500 τ.μ. θα μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο που θα διαθέτει 30 δωμάτια και rooftop με πανοραμική θέα προς στην Ακρόπολη. Αντίστοιχα επί της οδού Νικίου, πολύ κοντά στην Ερμού, στην Αθηνάς, στο Μοναστηράκι, αλλά και στην πλατεία Συντάγματος, 6όροφο κτήριο 1.758 τ.μ. που κατασκευάστηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’60, θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο με 26 δωμάτια και rooftop με θέα προς την Ακρόπολη.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider