Σοφία Βλάσση (Racconto): Φέτος μόνο οι Έλληνες θα σώσουν την παρτίδα στον τουρισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σοφία Βλάσση (Racconto): Φέτος μόνο οι Έλληνες θα σώσουν την παρτίδα στον τουρισμό
Η ιδιοκτήτρια του βραβευμένου ξενοδοχείου μιλά στο insider.gr

Οι Έλληνες τουρίστες είναι εκείνοι που φέτος θα σώσουν την παρτίδα, καθώς οι αφίξεις από το εξωτερικό θα είναι ελάχιστες σε σχέση με το 2019. Αυτό εκτιμά η κυρία Σοφία Βλάσση, ιδιοκτήτρια του βραβευμένου Racconto Boutique Design Hotel, τονίζοντας πάντως ότι οι tour operators είναι αυτοί που κατευθύνουν τις επιλογές των τουριστών.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο insider.gr, εκτιμά ότι  για ένα boutique ξενοδοχείο που λειτουργούσε σωστά προ κορονοϊού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν φέρνουν τόσο μεγάλες αλλαγές, επιβαρύνουν όμως σημαντικά το κόστος. Από την άλλη, η ασφάλεια και η καθαριότητα είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά, ανταμείβοντας εκείνους που στο παρελθόν έχουν επενδύσει σε αυτούς τους πυλώνες.

Όσο για τις εκτιμήσεις της για την πορεία της σεζόν, για την περιοχή της Πάργας όπου δραστηριοποιείται προβλέπει ότι το 2020 θα κλείσει στο 30% του περσινού τζίρου και θα ανεβαίνει σταδιακά μέχρι το 2023, όταν και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.

Πόσο επηρεάζουν ένα boutique ξενοδοχείο όπως το δικό σας τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Τι αλλαγές χρειάστηκε να κάνετε και τι σημαίνει για το κόστος λειτουργίας;

Για ένα boutique ξενοδοχείο που λειτουργούσε σωστά προ κορονοϊού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν φέρνουν τόσο μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Από τότε που ξεκινήσαμε, κάναμε όσα επιτάσσουν τα πρωτόκολλα και πολλά παραπάνω. Για εμάς, το να υπάρχει καθαριότητα και να τηρούνται κανόνες υγιεινής στο κομμάτι της εστίας είναι πρακτικές που ούτως ή άλλως ακολουθούμε ανεξαρτήτως των πρωτοκόλλων. Ίσα-ίσα κάποια από τα νέα μας περιορίζουν να προσφέρουμε τις επιπλέον υπηρεσίες που δίναμε, όπως για παράδειγμα η παροχή του night service. Mε άλλα λόγια, τα νέα δεδομένα είναι γνώριμοι όροι για εμάς ενώ αντίστοιχα το προσωπικό μας είναι εκπαιδευμένο και εξοικειωμένο όλα αυτά τα χρόνια με κανόνες για το πώς λειτουργούμε. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι για πολλά άλλα καταλύματα, άλλης κατηγορίας, αυτό ήταν ένα τεράστιο πλήγμα και γι’ αυτό πολλά αποφάσισαν να μην ανοίξουν.

Ασφάλεια και καθαριότητα κάνουν τη διαφορά στα boutique ξενοδοχεία

Στον αντίποδα, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία στη λειτουργία είναι ο αντίκτυπος που έχουν τα νέα πρωτόκολλα στο κόστος λειτουργίας του ξενοδοχείου αλλά και στο τζίρο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι αλλαγές δεν μας δυσκολεύουν σε επίπεδο λειτουργίας και management, δεδομένου ότι είμαστε σωστά στημένοι, σίγουρα όμως επηρεάζουν σε επίπεδο κόστους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για εμάς όσο και γενικά για τον κλάδο,.

Ποια είναι τα μηνύματα που πήρατε από το άνοιγμα των ξενοδοχείων μέχρι και σήμερα; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της σεζόν;

Θα μιλήσω για την περιοχή της Πάργας όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο αλλά και για το Racconto ειδικότερα, καθώς η εικόνα για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι διαφορετική. Αναφορικά με το ξενοδοχείο μας,  σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τουρισμό, από τις αρχές Ιουλίου και με δεδομένη την ύπαρξη οδικής πρόσβασης, η τουριστική κίνηση είναι της τάξης του 25%-30% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα  πέρυσι.

Μπορεί τα νούμερα να μην είναι μεγάλα, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι ξεκινήσαμε πολύ αποθαρρυντικά, ουσιαστικά από μηδενική βάση. Ουσιαστικά είναι μια αύξηση που έρχεται από το πουθενά, καθώς στο Racconto από τη μηδενική πληρότητα στις αρχές του φτάσαμε στο 30% σήμερα.

Οι τουρίστες που ταξιδεύουν τον Ιούλιο επιλέγουν τα branded καταλύματα που είναι μικρά και προσφέρουν ασφάλεια και αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην περίπτωση του Racconto.

Καμία κανονικότητα δεν μπορεί να επανέλθει στους τζίρους του 2021

Εξαργυρώνουμε μια πολύ καλή πορεία ετών, τα σχόλια των επισκεπτών έκαναν λόγο για πολύ καλή καθαριότητα και όλο αυτό μέτρησε πολύ στις προτιμήσεις του κοινού. Αυτό που βλέπουμε είναι κρατήσεις από πελάτες που έχουν έρθει στο παρελθόν αλλά και πολύ θετικό word of mouth, με κόσμο που αναγνωρίζει την προσπάθεια που γίνεται.

Όλο αυτό το σκηνικό δείχνει μια καλή διάθεση και για τον Αύγουστο, κυρίως με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και με τους Έλληνες να καλύπτουν τα κενά των ξένων.  Αντίστοιχα, ενώ η εικόνα που υπάρχει για το ξενοδοχείο το Σεπτέμβριο είναι μέχρι στιγμής καλή, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. 

insider

Αυτό που έχει νόημα στην τρέχουσα συγκυρία είναι να ενισχυθούν οι περιοχές εκείνες που έχουν εύκολη οδική πρόσβαση, όπως η Πάργα, με τις περιφέρειες να πραγματοποιούν τα απαραίτητα έργα υποδομής προκειμένου να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες.

Αρκούν δηλαδή οι Έλληνες τουρίστες για να ανατρέψουν την εικόνα;

Είναι ξεκάθαρο ότι φέτος μόνο οι Έλληνες θα σώσουν την παρτίδα, ενώ στην περιοχή μας η προσέλευση των ξένων δεν θα ξεπεράσει το 10%. Ίσως ο πιο βασικός λόγος είναι ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια ναι μεν άνοιξαν την 1η Ιουλίου, όμως δεν άνοιξαν με την ίδια τύχη για όλη την Ελλάδα. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι για τους tour operators  προτεραιότητα πήραν  τα μεγάλα αεροδρόμια και οι μεγάλες μονάδες. Στον αντίποδα το αεροδρόμιο του Ακτίου άνοιξε με ελάχιστες πτήσεις. Επιπλέον, οι tour operators διοχέτευσαν τους τουρίστες σε ξενοδοχεία που είχαν commitment, δηλαδή μόνο εγγυημένα συμβόλαια. Έτσι, περιοχές όπως η Πάργα αλλά και ξενοδοχεία χωρίς «κλειδωμένες» κρατήσεις είχαν και έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά ξένων τουριστών.

Με αυτά τα δεδομένα, ποια είναι η εκτίμησή σας για το 2021;

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις για το 2021. Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει το σοκ. Ακόμα δεν καταλάβαμε τι μας συνέβη εν μία νυκτί και τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, επίσης εν μία νυκτί. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε εικόνα για τη φετινή σεζόν ενώ τώρα βρισκόμαστε ακόμη στο σκοτάδι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως καμία κανονικότητα δεν μπορεί να επανέλθει στους τζίρους του 2021. Ακόμα και αν υπάρξει εμβόλιο πριν το Καλοκαίρι του 2021, η επόμενη σεζόν δεν θα είναι κάτι παραπάνω από ένα καλό τρίμηνο, ενώ μιλάγαμε για ένα καλό εξάμηνο. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση, μπορούμε να μιλάμε για ένα 50% σε σχέση με τα δεδομένα του 2019.

insider

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούμε να πάμε το 2022 σε ένα 70% ώστε το 2023 να αγγίξουμε τα νούμερα του 2019. Και βέβαια, οι προβλέψεις αυτές δεν αφορούν τις μεγάλες μονάδες, όπου υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά

Ξεκινήσατε τη λειτουργία σας  το 2015 εν μέσω capital controls και φέτος βρεθήκατε αντιμέτωποι με τον κορονοϊό. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και πώς την αντιμετωπίζετε;

Ξεκάθαρα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η σημερινή. Πριν πέντε χρόνια, ξεκινώντας τη λειτουργία μας μέσα στη δίνη των capital controls, δεν είχαμε τη δυνατότητα να φέρουμε τον εξοπλισμό μας από το εξωτερικό μια και είχαν κλείσει οι τράπεζας. Αυτό μου φαίνεται τώρα αστείο. Εντούτοις, σήμερα αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με αισιοδοξία, έχοντας την εμπειρία του 2015 όταν τα καταφέραμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, χωρίς να έχουμε χτισμένο brand.

Τώρα, πέντε χρόνια μετά, εφόσον η πανδημία τελειώσει, θα τα καταφέρουμε ξανά. Και παρά τη δυσκολία και την πίεση που υπεστήκαμε αυτό το διάστημα, νιώθω σιγά-σιγά ένα φως. Το τελευταίο διάστημα θυμίζει έστω και λίγο κανονικό καλοκαίρι και οφείλουμε να βρούμε την αισιοδοξία, αν θέλουμε να βγούμε και σήμερα νικητές, όπως το καταφέραμε το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider