Μικρή ανάσα για τον τουρισμό το άνοιγμα των αεροδρομίων - Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρή ανάσα για τον τουρισμό το άνοιγμα των αεροδρομίων - Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο
Τα μισά ξενοδοχεία της χώρας παραμένουν κλειστά και οι αφίξεις των επόμενων ημερών θα καθορίσουν τις αποφάσεις

Δύσκολη υπόθεση παραμένει η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού παρά την «επίσημη» έναρξη της τουριστικής σεζόν που σηματοδοτήθηκε με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων και τη σύνδεση της χώρας μας με αρκετούς προορισμούς του εξωτερικού.

Οι πρώτοι τουρίστες που πάτησαν το πόδι τους στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, προσέφεραν μικρή ανάσα σε μια «δυστοπική» σεζόν, παρά το πανηγυρικό κλίμα με το οποίο έγιναν δεκτοί. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των πτήσεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα εκατομμύρια αφίξεων του παρελθόντος.

Τις πρώτες ημέρες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport ήταν προγραμματισμένες περί τις 100 πτήσεις, με τον αριθμό τους μάλιστα να βαίνει μειούμενος τις πρώτες τρεις ημέρες. Παρότι η εικόνα βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να αγγίξει τα περσινά ρεκόρ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι την ίδια περίοδο πέρυσι, 100 πτήσεις ημερησίως δεχόταν μόνο το μεγαλύτερο περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Παρομοίως, οι πρώτες πτήσεις από τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων έφτασαν μόλις τις 55, σε αντίθεση με πέρυσι που οι συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης υποδέχτηκαν 3,3 εκατ. και 1,1 εκατ. εκατ. επισκέπτες αντίστοιχα.

Καλύτερη ήταν η κατάσταση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου τις δύο πρώτες ημέρες η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 80%. Σήμερα Σάββατο, 4 Ιουλίου, αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μεταξύ 27.000 και 28.000 επιβάτες ωστόσο στις 10 Ιουλίου το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να φτάσει στο 250% και στις 15 Ιουλίου ο αριθμός των αφιχθέντων επιβατών να αγγίξει τις 30.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΔΑΑ. Βελτιωμένες, αλλά όχι ιδανικές, είναι και οι προβλέψεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εφόσον βέβαια διατηρηθεί το θετικό υγειονομικό προφίλ της χώρας μας. Σύμφωνα με αυτές, η επιβατική κίνηση μπορεί να φτάσει στο 40% και 50% της κίνησης που καταγράφηκε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πρόσθετες αναταράξεις στον ρυθμό των αφίξεων την εβδομάδα που μας πέρασε προκάλεσαν και οι ακυρώσεις ταξιδιών προς τη χώρα μας από μια αγορά τροφοδότη για τον ελληνικό τουρισμό, την βρετανική. Κι αυτό γιατί η Βρετανία διατηρούσε μέχρι και την Παρασκευή την Ελλάδα εκτός της λίστας με τις χώρες που εξαιρούνται από την καραντίνα, γεγονός που αποθάρρυνε τους πολίτες της που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Ακόμα και η στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Τουρισμού με τον γερμανικό tour operator TUI, για να φέρει στην Ελλάδα περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες αμφιταλαντεύτηκε. Ο λόγος, η υποχρέωση για την υποβολή του PLF και οι αρχικοί όροι περί «καραντίνας» μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στην περίπτωση που κάποιος υποβαλλόταν σε δειγματοληπτικό τεστ. Τα μέτρα αυτά χαρακτηρίστηκαν ως «αιφνιδιαστική αυστηροποίηση της υγεινομικής πολιτικής της χώρας μας» η οποία δυσχεραίνει τα ταξίδια και πολλά γερμανικά μέσα επέκριναν την απόφαση. Ο καπνός βέβαια ήταν χωρίς φωτιά αφού στελέχη της TUI ανέφεραν ότι τα σχέδια συνεχίζουν ως έχουν και πάντα με σεβασμό στο πλάνο της εκάστοτε κυβέρνησης για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Παρά την επανεκκίνηση των πτήσεων και τις αφίξεις που αρχίζουν να αυξάνουν, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ενώ πολλά καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης σε διάφορους προορισμούς της χώρας, παραμένουν κλειστά.

Με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η πληρότητα αυτή την περίοδο φτάνει μετά βίας το 20%, στα μισά αν όχι λιγότερα ξενοδοχεία της χώρας που άνοιξαν ή δρομολογούν το άνοιγμα τους μέσα στον Ιούλιο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μόνο 5.000 περίπου ξενοδοχεία, από το δυναμικό των 10.000 περίπου που διαθέτει η χώρα μας, έχουν λάβει βεβαίωση υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Φορείς της αγοράς χαρακτηρίζουν αναμενόμενο τον δισταγμό των ξενοδόχων να ανοίξουν τα καταλύματα τους την ώρα που τους τελευταίους μήνες έχουν μηδενικά έσοδα και η εξέλιξη της φετινής σεζόν είναι αμφίβολη. Παράλληλα τονίζουν ότι το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο ως προς την λήψη αποφάσεων για το άνοιγμα των μονάδων αφού θα δώσει μια καλύτερη εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι κρατήσεις.

Ακόμα κι αν οι εξελίξεις σε υγειονομικό επίπεδο είναι θετικές, οι κρατήσεις αρχίσουν να αυξάνουν και η πλειονότητα των ξενοδοχείων ανοίξουν, η τουριστική βιομηχανία εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν θετικές εκπλήξεις και κατ επέκταση αποκλίσεις από το «καλό σενάριο» που έχει προβλεφθεί για φέτος. Δεδομένου ότι η μισή χρονιά έχει ήδη χαθεί, οι εκτιμήσεις του καλού σεναρίου κάνουν λόγο για ανάκτηση του 20% έως 25% των περυσινών εσόδων στον τουρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider