Κυβερνητικά δάνεια ψάχνει η Easyjet αλλά δίνει μέρισμα 60 εκατ. στον sir Στέλιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβερνητικά δάνεια ψάχνει η Easyjet αλλά δίνει μέρισμα 60 εκατ. στον sir Στέλιο
Η κρίση του κορονοϊού και η ζημιά που θα επιφέρει στην εταιρεία δεν θα επηρεάσει την καταβολή μερίσματος

Στην πληρωμή μερίσματος ύψους 174 εκατ. λιρών στους μετόχους θα προχωρήσει η Easyjet, παρά το γεγονός ότι επιζητά κυβερνητική στήριξη για να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει επιφέρει στην αεροπορική βιομηχανία η πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Times, η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί δάνειο και διευκολύνσεις από την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού. Ωστόσο, χθες το βράδυ επέμεινε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την καταβολή του μερίσματος, από το οποίο ο ιδρυτής της, Στέλιος Χατζηιωάννου, θα λάβει περί τα 60 εκατ. λίρες

Να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου, η αεροπορική έχει καταβάλει μερίσματα άνω των 1,8 δισ. λιρών από το 2012. Έχοντας δεσμευτεί να καταβάλει στους μετόχους της το 50% των κερδών της, ο 53χρονος ιδρυτής της και η οικογένειά του να έχουν λάβει περί τα 650 εκατομμύρια στερλίνες.

O ελληνοκύπριος sir Στέλιος, ο οποίος κατέχει το 34% των μετοχών της εταιρείας, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στους Times.

Ωστόσο όπως προέκυψε από τον CEO της Johan Lundgren ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του BBC, η εταιρεία απευθύνθηκε σε νομικούς για να δει αν μπορεί να παρακάμψει ή να αναβάλλει την καταβολή μερίσματος, λύση που όπως ανέφερε ο κ. Lundgren δεν είναι εφικτή. «Είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να καταβάλουμε το μέρισμα». σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της μετοχής της εταιρείας σε Baa2 από Baa1, εξαιτίας της ραγδαίας και συνεχώς διευρυνόμενης εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού της επιδείνωσης των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία, της μείωσης της τιμής του πετρελαίου αλλά και της υποχώρησης των τιμών των assets.

Οι αναλυτές του οίκου Moody’s «βλέπουν» μείωση της επιβατικής κίνησης της easyJet της τάξης του 50% στο δεύτερο τρίμηνο και 21% για ολόκληρη τη χρονιά, ενώ επεξεργάζονται και ένα δεύτερο σενάριο, το οποίο προβλέπει πλήρη καθήλωση του στόλου κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου και πιο εκτεταμένη περίοδο πολύ μειωμένων όγκων.

Προ ολίγου μάλιστα η Easyjet προανήγγειλε την καθήλωση της πλειοψηφίας των αεροσκαφών της από την Τρίτη 24 Μαρτίου.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία διαβεβαίωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει εκτελέσει τις πτήσεις επιστροφής των πελατών της που εκκρεμούν και σημείωσε ότι το πτητικό πρόγραμμα θα επαναξιολογείται σε εβδομαδιαία βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider