Υψηλές καταγράφονται οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία επί ελληνικού εδάφους, παρά τα δομικά προβλήματα του τουρισμού που παραμένουν ίδια τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την τριετία 2017-2019, τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια σταθερή επένδυση 1 δισ. ευρώ ανά έτος από τον κλάδο, όπως καταγράφει η ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Η μελέτη του ΙΤΕΠ αποδεικνύει ότι η ελληνική ξενοδοχία συνεχίζει να αποτελεί βραχίονα επενδυτικής ανάπτυξης και κύριο εργοδότη για την ελληνική οικονομία, παρότι μάλιστα παραμένουν δομικά προβλήματα, όπως η υψηλή εποχικότητα καθώς και η  υπερσυγκέντρωσή του σε 5 μόνο περιφέρειες της χώρας.

Παραμένει υψηλή η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού όχι μόνο δεν μειώθηκε το 2019, αλλά εξακολουθεί και παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Μάλιστα το 4μηνο Ιουν.-Σεπτ. 2019 έφτασε το 71% του ετήσιου συνόλου, από 68% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Επιπλέον, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων το Μάιο σε επίπεδο χώρας φαίνεται ότι την τελευταία 2ετία διαμορφώνεται στο 57%-58% και τον Αύγουστο 86%-87%, γεγονός που επίσης αντανακλά την έντονη εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Ταυτόχρονα οι αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το 2019 παρουσίασαν αύξηση 2,1%. Αν, όμως, δεν συμπεριλάβουμε τις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 1,7%.

Παράλληλα το 2019, οι νησιωτικές περιφέρειες της χώρας (εκτός από το Βόρειο Αιγαίο), μαζί με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, συγκέντρωσαν το 77% των επισκέψεων, το 84% των διανυκτερεύσεων και το 88% τουριστικών εισπράξεων.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Όσον αφορά την τιμή, το 50% των ξενοδοχείων το Μάιο διαθέτει τα δωμάτιά του κάτω από 60 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο κάτω από 100 ευρώ.

Αυξημένη καταγράφηκε και η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία κατά 4,2% το Μάιο και κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018. Η αύξηση βέβαια είναι αναμενόμενη δεδομένης της αύξησης των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Όπως υπολογίζεται, δημιουργείται μια νέα θέση εργασίας για κάθε 2,5 δωμάτια.

Παρά την αυξημένη ζήτηση για εργαζόμενους, απορίας άξιο παραμένει το γεγονός ότι οι θέσεις δεν καλύφθηκαν το 2019. Συνολικά από τα ξενοδοχεία αναζητήθηκαν 21.821 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων δεν καλύφθηκαν περίπου οι 7.000 θέσεις.

Όσο για τους ξενοδόχους παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, με το 50-65% αυτών να εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη των ξενοδοχείων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ενώ μόνο το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι για το 2020 περιμένει αύξηση στην τιμή, την πληρότητα και το τζίρο.

«Παρατηρώντας τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται ότι η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού παραμένει σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Οι 5 περιφέρειας της χώρας αντλούν σταθερά τη μεγάλη πλειοψηφία της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή το 88% των τουριστικών εσόδων. Η έρευνα αναδεικνύει την τεράστια συμβολή των ξενοδοχείων της χώρας σε επενδύσεις και απασχόληση, γεγονός που υποδηλώνει τον καταλυτικό ρόλο των ξενοδοχείων στην ελληνική οικονομία» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολιάζοντας τη μελέτη του Ινστιτούτου.