Από τα 8 δισ. δολάρια που θα επενδύσει για περιεχόμενο το Netflix το 2018, το ένα δισεκατομμύριο θα αφορά ευρωπαϊκές παραγωγές, επιβεβαίωσε ο διευθυντής προγράμματος Τεντ Σαράντος σε συνάντηση με μέσα ενημέρωσης  –  ανάμεσά τους και το insider.gr –  την Πέμπτη 19 Απριλίου στη Ρώμη.

Μία μέρα νωρίτερα ο ελληνικής καταγωγής Σαράντος, που το 2013 ήταν ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Time, είχε παρουσιάσει 10 ευρωπαϊκά πρότζεκτ της μεγαλύτερης ιντερνετικής πλατφόρμας ψυχαγωγίας. Πρόκειται για επτά σειρές μυθοπλασίας, δύο ντοκιμαντέρ και μία ταινία που βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας αυτή τη στιγμή και θα προστεθούν στις περισσότερες από 100 παραγωγές του Netflix από την Ευρώπη – αλλά και για πρώτη φορά από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή – που προβάλλονται φέτος. Παραγωγές από 16 χώρες, για τις οποίες εργάζονται 35.000 ντόπιοι ηθοποιοί, παραγωγοί και τεχνικοί. 


O Τεντ Σαράντος στην παρουσίαση του νέου προγράμματος του Netflix στη Ρώμη

«Πεποίθησή μας είναι ότι η σπουδαία μυθοπλασία υπερβαίνει τα σύνορα. Όταν ιστορίες από διαφορετικές χώρες, γλώσσες και πολιτισμούς βρίσκουν μία παγκόσμια πλατφόρμα όπου ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία του δημιουργού, τότε εμφανίζονται μοναδικές αλλά και παγκόσμιες ιστορίες, οι οποίες αγκαλιάζονται από το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό», είχε πει ο Τεντ Σαράντος, πριν αρχίσει να παρουσιάζει μία προς μία τις νέες παραγωγές. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

* Η πρώτη ολλανδική πρωτότυπη σειρά του Netflix μπορεί να μην έχει ακόμη τίτλο, αλλά η υπόθεσή της θα βρει πολλούς φαν: Μια ομάδα φοιτητών στο Άμστερνταμ ανοίγει κατά λάθος μια πύλη προς έναν δαιμονικό κόσμο από την ολλανδική Χρυσή Εποχή.

* To «Mortel» είναι η πέμπτη πρωτότυπη σειρά του Netflix από τη Γαλλία και αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας εφήβων, τους οποίους ενώνει μία υπερφυσική δύναμη.

* Το «The Wave» από τη Γερμανία (η τρίτη γερμανική πρωτότυπη σειρά του Netflix) βασίζεται στην ομώνυμη ταινία – «Die Welle» στα γερμανικά, στη χώρα μας προβλήθηκε το 2008 ως «Το Κύμα» – και είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα. Ένας καθηγητής ιστορίας αποφασίζει να διδάξει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα με ένα πρωτότυπο τρόπο στους μαθητές του: εφαρμόζει μαζί τους τη φασιστική θεωρία εντός της τάξης, αλλά σύντομα τα πράγματα ξεφεύγουν. Θυμηθείτε εδώ την ταινία: 

* Η ιταλική σειρά «Luna Nera» έχει για θέμα τις  γυναίκες που ήταν ύποπτες για μαγεία τον 17ο αιώνα στην Ιταλία.

* Το «La Casa de Papel» («Η Τέλεια Ληστεία» στην Ελλάδα) από την Ισπανία που έγινε επιτυχία σε όλο τον κόσμο θα αποκτήσει τρίτη σεζόν, με νέες ληστείες από τον Καθηγητή και την ομάδα του, οι οποίες θα αποκαλυφθούν το 2019.

* Το «The English Game» είναι σίγουρο ότι θα βρει πολλούς φαν καθώς αφηγείται τη γέννηση του μοντέρνου ποδοσφαίρου και το πώς όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία του κατόρθωσαν να υπερσκελίσουν το ταξικό χάσμα και να καθιερώσουν το ποδόσφαιρο ως το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Το σενάριο υπογράφει ο Τζούλιαν Φέλοουζ, δημιουργός του «Πύργου του Ντάουντον».

* Η βρετανική κωμωδία «Turn Up Charlie» διαθέτει τον Ίντρις Έλμπα σε έναν ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει: υποδύεται έναν DJ με οικονομικά προβλήματα που αναγκάζεται να γίνει ντανά της προβληματικής κόρης ενός πλούσιου φίλου του.

* Η πρώτη πρωτότυπη ιταλική ταινία του Netflix λέγεται «Rimetti a Noi i Nostri Debiti» («Άφες ημίν τα οφειλήματα ημών») και το θέμα της είναι πολύ ενδιαφέρον. Ακολουθεί έναν σπεσιαλίστα στην παρενόχληση οφειλετών σε εταιρείες και τράπεζες, καθώς μαθαίνει τα μυστικά του επαγγέλματος σε έναν νέο συνάδελφο.

Τέλος, οι δύο νέες σειρές ντοκιμαντέρ θα αφορούν δύο εγκλήματα που έκαναν πολύ θόρυβο στην εποχή τους. Η πρώτη, άτιτλη προς το παρόν, είναι βασισμένη σε μία από τις μεγαλύτερες ανεξιχνίαστες υποθέσεις στη γαλλική Ιστορία – τη δολοφονία του τετράχρονου Γκρέγκορι Βιλεμίν που είχε εντοπιστεί πνιγμένος, δεμένος χειροπόδαρα, σε ποτάμι στην ανατολική Γαλλία, στις 16 Οκτωβρίου 1984.

Η δεύτερη, με τίτλο «The Staircase», αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Μάικλ Πίτερσον, συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της συζύγου του Καθλίν όταν εκείνη βρέθηκε νεκρή στα σκαλιά του σπιτιού τους το 2001, και της 16χρονης δικαστικής διαμάχης που ακολούθησε. Τα ολοκαίνουργια επεισόδια αυτού του πραγματικού εγκλήματος-φαινόμενο θα γίνουν διαθέσιμα παράλληλα με τα οκτώ αρχικά επεισόδια που προβλήθηκαν το 2004.