Προχωρά το επικό deal της Olympia στην Πολωνία - «Πράσινο φως» από την Κομισιόν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά το επικό deal της Olympia στην Πολωνία - «Πράσινο φως» από την Κομισιόν
Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός Όμιλος της Iliad προχωρά στην εξαγορά του 40% της πολωνικής Play από τον όμιλο του Πανου Γερμανού και το ισλανδικού fund Novator.

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση της συμμετοχής της Olympia στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play στον όμιλο Iliad, μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει αισθητά τα ταμεία του Ομίλου, συμφερόντων Πάνου Γερμανού.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση της ώστε ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Iliad να προχωρήσει την απόκτηση του 40% της Play, το οποίο κατέχει ο όμιλος Olympia και το ισλανδικό fund Novator. Την ίδια στιγμή προχωρά και η δημόσια προσφορά για τις λοιπές μετοχές της πολωνικής εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι Olympia και Novator έχουν κάνει ήδη αποδεκτή τη προσφορά της Iliad Group, του γάλλου δισεκατομμυριούχου Xavier Niel. Το συνολικό ύψος της προσφοράς που διαμορφώθηκε στα 39 ζλότι ανά μετοχή, φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αποτίμηση (συμπεριλαμβανομένων και των δανειακών υποχρεώσεων) φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι η Olympia ελέγχει το 20,1% της Play, το τίμημα θα μεταφραστεί σε έσοδα ύψους 440 εκατ. ευρώ περίπου για τον ελληνικό όμιλο, κεφάλαια που ενδέχεεται να αξιοποιηθούν στο προσεχές μέλλον με νέες επενδυτικές κινήσεις. Ο όμιλος του Πάνου Γερμανού άλλωστε, έχει ήδη σε εξέλιξη διάφορα projects όπως η ενίσχυση της Public-Media Markt και η ανάπτυξη της Sunlight και της SoftOne.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Play Communications αποτελεί τον νεότερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Πολωνίας - ιδρύθηκε το 2006, ξεκίνησε την λειτουργία της το 2007 και μέσα σε 10 χρόνια μετατράπηκε στον νούμερο 1 πάροχο κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Η Olympia απέκτησε μερίδιο στην Play το 2007 και το 2008 απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας σε συνεργασία με τη Novator, πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη ελληνική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στην Πολωνία. To 2017 μάλιστα όταν η Play εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, άνλτησε 1 δισ. ευρώ, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στη χώρα.

Όσο για την Iliad, ιδρύθηκε το 1987 από τον επιχειρηματία Xavier Niel. Το όνομα του Γάλλου επιχειρηματία, ο οποίος για άλλη μια φορά επιχειρεί να επεκτείνει τα assets του στην Ευρώπη, φιγουράρει στη λίστα του Forbes και σύμφωνα με τον κατάλογο του γνωστού περιοδικού για το 2018, βρίσκεται στην 186η θέση των πλουσιότερων του πλανήτη και στην 8η θέση των πλουσιότερων της Γαλλίας, με περιουσία που φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τη εξαγορά της Play η Iliad θα ανέβει στην 6η θέση μεταξύ των Ευρωπαίων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, έχοντας παρουσία στη Γαλλία, στην Ελβετία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, αλλά και στην Κύπρο και την Μάλτα μέσω της Monaco Telecom.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider