Πρόστιμο 85 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει η Apple στη WiLan

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόστιμο 85 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει η Apple στη WiLan
Το ποσό θα καταβληθεί στην εταιρεία WiLan για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τις ασύρματες επικοινωνίες.

To διόλου ευκαταφρόνητο, ακόμα και για τα δικά της μεγέθη, ποσό των 85 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η Apple στην καναδική εταιρεία WiLan, καθώς παραβίασε διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τις ασύρματες επικοινωνίες που είχε κατοχυρώσει η τελευταία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, τα δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετίζονται με την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων την ίδια στιγμή που γίνεται λήψη δεδομένων στο τηλέφωνο.

Μικρότερο από το αρχικό το πρόστιμο

Ωστόσο το πρόστιμο είναι μικρότερο από αυτό που είχε ορίσει το πρώτο δικαστήριο τον Αύγουστο του 2018. Η τότε απόφαση προέβλεπε ότι η Apple οφείλει να πληρώσει στην WiLan περί τα 145 εκατ. δολάρια για την παραβίαση των συγκεκριμένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Στη νέα δίκη όπου επανεξετάστηκε το πρόστιμο, το δικαστήριο απεφάνθη μεν η Apple είχε παραβιάσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αλλά συμφώνησε με το επιχείρημα της Apple για εσφαλμένο υπολογισμό του ποσού της αποζημίωσης. Η δικαστής μάλιστα προέτρεψε την καναδική εταιρεία ή να δεχτεί ένα αρκετά μειωμένο πρόστιμο, ύψους 10 εκατ. δολαρίων ή να προβεί σε επανυπολογισμό του αρχικού προστίμου, λύση την οποία τελικά και επέλεξε. Από τον νέο υπολογισμό και λαμβάνοντας υπόψη τις πωλήσεις των iPhones, η WiLan ζήτησε αποζημίωση ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αποδέχτηκε το δικαστήριο παρά τις νέες αντιρρήσεις της Apple.

Να υπενθυμίσουμε ότι η WiLan χαρακτηρίζεται ως «μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες αδειοδότησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως». Η νομική διαμάχη της με την Apple ξεκίνησε 10 χρόνια πριν, το 2010, όταν η καναδική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η Apple παραβίασε ένα από τα διπλώματά της που αφορούσε στην τεχνολογία Bluetooth.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ποσό, παρότι ακούγεται υψηλό, είναι αισθητά μικρότερο από τα 440 εκατ. δολάρια τα οποία κλήθηκε να πληρώσει στην εταιρεία VirnetX για την παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αφορούσαν στα ασφαλή πρωτόκολλα επικοινωνίας σε FaceTime και iMessage.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider