Κάμερες 40 και πλέον megapixel, εξαιρετικές οθόνες, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και πολλές άλλες σύχρονες τεχνολογίες υπόσχονται στους χρήστες τα smartphones. Παρά την διείσδυση τους στην αγορά, υπάρχουν αρκετοί χρήστες που λένε «όχι» στις εξελίξεις και ψηφίζουν ακόμα και σήμερα τα feature phones. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, οι πιστοί αυτού του παλαιού τύπου τηλεφώνων όλο και αυξάνουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Counterpoint, η εν λόγω αγορά παρουσίαζει σημαντική ανάπτυξη με τους ανοδικούς ρυθμούς να συνεχίζονται και το 3ο τρίμηνο του 2018. Το θετικό πρόσημο μάλιστα διατηρείται για 4 συνεχόμενα τρίμηνα, με τις αναπτυσσόμενες αγορές να οδηγούν τις εξελίξεις και να αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξή αυτής της κατηγορίας κινητών τηλεφώνων. 

feature phone market

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την έρευνα, κατά το 3o τρίμηνο του 2018, το μερίδιο των feature phones κυμάνθηκε στο 23% του συνόλου της αγοράς των κινητών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πωλήσεις των smartphones τη συγκεκριμένη περίοδο εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 180 εκατομμύρια σε αριθμό τεμαχίων τότε οι πωλήσεις των feature phones ξεπέρασαν τα 110 εκατομμύρια.

feature phone market

Στην παραπάνω διεύρυνση του μεριδίου αγοράς αυτών των κινητών συνέβάλε σίγουρα, όπως επισημαίνει η εταιρεία, η επανεμφάνιση του brand της Nokia, δεδομένου ότι τα επαναλανσαρίσματα μοντέλων προηγούμενων δεκαετιών κινήθηκαν αρκετά καλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η HMD Global, η εταιρεία που διαχειρίζεται το brand της Nokia βρίσκεται πλέον στην 1η θέση της κατάταξης των κατασκευαστών την οποία μοιράζεται με την iTel, η οποία δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην Αφρική. Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που ωθούν τους χρήστες να αγοράσουν ένα feature phone αντί για smartphones, όπως η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Φανατικοί χρήστες τέτοιων τηλεφώνων είναι άλλωστε οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οι οποίοι συνηθως δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Σε αυτή την περίπτωση προτιμούν τα feature phones για την ευκολία χρήσης του αλλά και για το πολύ χαμηλότερο κόστος τους.

Η πρώτη πεντάδα των κατασκευαστών:

 feature phone market

Τέλος, σύμφωνα με την Counterpoint, χάρη στις αναδυόμενες αγορές, τα feature phones θα συνεχίσουν να αυξάνουν το μερίδιό τους τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Οι νέοι χρήστες με χαμηλό εισόδημα από τις αναδυόμενες αγορές, που θα πάρουν για πρώτη φορά τηλέφωνο μέσα στα επόμενα χρόνια, θα προτιμησουν κατά πάσα πιθανότητα ένα feature phone» αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.