Το κτήριο «φάντασμα» που κόστισε στο δημόσιο 70 εκατ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κτήριο «φάντασμα» που κόστισε στο δημόσιο 70 εκατ. ευρώ

Συνέχεια στο σήριαλ του κτηρίου «Κεράνη», ενός ακινήτου που έχει κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ και το οποίο τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να αξιοποιήσουν και έχουν αποτύχει, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προαναγγέλλοντας την μεταφορά υπηρεσιών του υπουργείου εκεί.

Το κτήριο, επιφάνειας άνω των 42.000 τ.μ., βρίσκεται επί της λεωφόρου Θηβών στα σύνορα του Πειραιά με τον Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη και διαθέτει τη δική του μακρά ιστορία. Περιήλθε στη κατοχή του δημοσίου το 1998 έναντι 35 εκατ. ευρώ ενώ δαπανήθηκαν άλλα τόσα για την ανακατασκευή του.

Μάλιστα, από πέρσι το δημόσιο πληρώνει και ενοίκιο ύψους 2,62 εκατ. το χρόνο για αυτό χωρίς να το χρησιμοποιεί. Και αυτό διότι το κτήριο «Κεράνη» πουλήθηκε μαζί με άλλα 13 άλλα ακίνητα του δημοσίου έναντι 115,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική Πανγαία μέσω συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback). Βάσει της συμφωνίας η εταιρεία έχει στην κατοχή της το ακίνητο για 20 χρόνια και το δημόσιο έχει την υποχρέωση είτε να νοικιάζει το ίδιο το κτήριο με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 220.000 ευρώ ή να βρει κάποιον άλλον ενοικιαστή με το ίδιο τίμημα. Στο τέλος της 20ετίας το ακίνητο επιστρέφει στη κυριότητα του δημοσίου.

Παρ' όλα αυτά εδώ και 17 χρόνια το κτήριο «Κεράνη» δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω της άρνησης υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών να πάνε σ' αυτό.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να μεταφερθεί εκεί το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο λόγω αντιδράσεων των εργαζομένων του υπουργείου το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Στη συνέχεια, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, υπήρχαν σκέψεις για μετεγκατάσταση στο κτήριο των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, για άλλη μια φορά υπήρξαν αντιδράσεις και το κτήριο παρέμεινε κενό. Το 2010 για άλλη μια εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς εκεί όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που μέχρι σήμερα παραμένουν διάσπαρτες σε διάφορα σημεία. Ιδέα που και αυτή εγκαταλείφθηκε.

Η τελευταία προσπάθεια αξιοποίησης του «στοιχειωμένου» ακινήτου αφορούσε την μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά. Κίνηση που για άλλη μια φορά συνάντησε αντιδράσεις τόσο από τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης όσο και από τους δικηγόρους. Εν τέλει το 2014 και το σχέδιο αυτό ναυάγησε.

Ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει αποφασιστεί η μεταφορά στο κτίριο «Κεράνη» στη λεωφόρο Θηβών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, όπως το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα επαναληφθεί το ίδιο έργο για πέμπτη φορά και το κτήριο θα παραμείνει κενό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider