Ελλάκτωρ: «Η ώρα του… χρήματος» και το come back στο «παιχνίδι»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: «Η ώρα του… χρήματος» και το come back στο «παιχνίδι»
Η στρατηγική του ομίλου Ελλάκτωρ για τη δραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευής στο εξωτερικό εστιάζει στη Ρουμανία.

Ξετυλίγεται σταδιακά, και μάλιστα με δυναμικό τρόπο, το «κουβάρι» των προθέσεων της Reggeborgh για τον όμιλο Ελλάκτωρ. Η κίνηση απεμπλοκής από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνδέεται προφανώς και με τις εξελίξεις στον έτερο ισχυρό κατασκευαστικό όμιλο και «μεταφράζεται» ως η «απόδειξη» από πλευράς των Ολλανδών να εστιάσουν πλέον στην Ελλάκτωρ.

Στην οποία, κατά τα φαινόμενα, θα εισφέρουν ένα σημαντικό μέρος, μέσω της συμμετοχής τους στην προσεχή ΑΜΚ αλλά και ευρύτερα στις μπίζνες της Ελλάκτωρ, από τα κεφάλαια (περί τα 350 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπράξουν συνολικά από την πώληση του συνόλου της συμμετοχής τους, άνω του 28%, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) που προέρχονται από την αποεπένδυση από το γκρουπ του κ. Περιστέρη.

Η σημαντική υπεραξία που κατέγραψε το fund σε λιγότερο από 3 χρόνια στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου η μέση τιμή της τοποθέτησής τους ήταν λίγο άνω των 5 ευρώ, αναμένεται πλέον να κατευθυνθεί στον όμιλο Ελλάκτωρ. Την περασμένη Παρασκευή, κατόπιν συνεδρίασης του Δ.Σ. της εισηγμένης, αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 2 Απριλίου, κατόπιν και σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε από την Greenhill, συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη.

Στην οποία Γ.Σ., μεταξύ άλλων, «μπήκε» από την πλευρά της διοίκησης της Eλλάκτωρ το σημαντικότατο θέμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου κατά 120,5 εκατ. ευρώ. Ποσό περίπου 20,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στους τομείς της Ενέργειας, ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης (καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Καθίσταται πλέον φανερή η πρόθεση των Ολλανδών να ενεργοποιηθούν διοικητικά, μετοχικά και επιχειρησιακά στην Ελλάκτωρ, απέναντι σε όσα τους κατηγορούσε η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου- Καϋμενάκη για έλλειψη σχεδιασμού, «διπλή» συμμετοχή σε ανταγωνιστικούς ομίλους κ.α.

Αλλωστε, ο κ. Άρης Ξενόφος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και CEO του Ομίλου, δήλωσε σχετικά με την προτεινόμενη αύξηση: «Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επανατοποθετήσει στρατηγικά τον Όμιλο τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, όπου δραστηριοποιούμαστε, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά πλέον τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, και θέτοντας στέρεες και υγιείς βάσεις για τη δυναμική συμμετοχή μας στην προβλεπόμενη θετική πορεία του κλάδου», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η παρουσία της δυνατής μετοχικής βάσης του Ομίλου δεν μπορεί παρά να αποτελεί εχέγγυο για μια πετυχημένη αύξηση».

Προφανώς βέβαια η νέα διοικητικό ομάδα της Ελλάκτωρ έχει πολλά ανοιχτά θέματα να διαχειριστεί καθώς φέρεται να ανέλαβε οικονομικές «τρύπες», έλλειμα ρευστότητας, προβλήματα σε εργοτάξια, ζημίες σε έργα στο εξωτερικό, εμπλοκές σε έργα στη Ρουμανία, πτώση εσόδων και ανεκτέλεστου κ.α., αλλά και μια εισηγμένη σε κεφαλαιοποίηση κάτω των 350 εκατ. ευρώ, όταν ο άμεσος ανταγωνιστής της, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει χρηματιστηριακή αξία στα 985 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Ελλάκτωρ στο Χρηματιστήριο έκλεισε την Παρασκευή στην περιοχή των 1,6 ευρώ.

Σύμφωνα με την Ελλάκτωρ, η ΑΜΚ (οι όροι ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, με προτεινόμενη τιμή διάθεσης εκάστης Νέας Μετοχής 0,90 ευρώ και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με σχέση ανταλλαγής 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές μετοχές, με πρόβλεψη κάλυψης τυχόν αδιάθετων τίτλων) θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση, με ορίζοντα το ορόσημο της 2ας Απριλίου, θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις των βασικών μετόχων, τι σχεδιάζει η πλευρά των εφοπλιστών που ελέγχει πάνω από 25%-26%, τι θα συμβεί με την option Λ. Μπόμπολα (υπάρχει παράταση έως αρχές Μαΐου) και τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ. Ενώ είναι σημαδιακό ότι μια ημέρα νωρίτερα, την 1η Απριλίου, θα υποβληθούν και οι προσφορές για το διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού.

Πλέον ο όμιλος κινείται με τη «σφραγίδα» των Ολλανδών, υπό τον Χένρι Χόλτερμαν, επί της ουσίας «ισχυρό άντρα» της Reggeborgh και άνθρωπο της οικογένειας Wessels (που ελέγχει το ολλανδικό fund), και των δικών του ανθρώπων στην Ελλάκτωρ, δηλαδή τον κ. Τούμπουρο και το ευρύτερου διοικητικό team με τους κυρίους Ξενόφο, Μυλωνογιάννη, Παναγιωτόπουλο, Μπόμπολα, Σαραντόπουλο, Μπουλούτα και τα υπόλοιπα στελέχη.

Εξάλλου, μπροστά δεν έχουμε μόνο τον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό (ερωτηματικό αν ο όμιλος δηλώσει ισχυρή συμμετοχή), αλλά και μπίζνες δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, κατασκευές, ενέργεια, ψηφιακή τεχνολογία, τουρισμό, ιδιωτικοποιήσεις, απορρίμματα και πλήθος ακόμα επιχειρηματικών μετώπων

Να σημειωθεί ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα της Κατασκευής του Ομίλου ανήλθε στις 30.09.2020 σε 1,6 δισ. ευρώ. Κατά το 2020 υπεγράφησαν συμβάσεις αξίας €671 εκατ., ενώ έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους €203 εκατ., οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν (σύνολο ανεκτέλεστου €1,8 δισ.).

Όπως η εισηγμένη ανέφερε, αναμένεται αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων αλλά και ως συνέπεια των μέτρων ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 στις οικονομίες των χωρών που δραστηριοποιείται στρατηγικά η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες σε έργα Υποδομών που αφορούν στην δραστηριότητά της. Ενδεικτικά, τα ως άνω έργα ενδέχεται να αφορούν αυτοκινητόδρομους, λιμένες, αερολιμένες, σήραγγες, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα ανάπτυξης ευρέως φάσματος δραστηριοτήτων ή άλλα έργα συναφούς αντικειμένου.

Η στρατηγική του ομίλου Ελλάκτωρ για τη δραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευής στο εξωτερικό εστιάζει στη Ρουμανία, που έχει σημαντικές ανάγκες σε έργα υποδομών. Η έμφαση στην ανάπτυξη του κλάδου στη Ρουμανία δίνει τη δυνατότητα κεφαλαιοποίησης της συσσωρευμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας που κατέχει ο Όμιλος στη χώρα αυτή. Επιπρόσθετα ακολουθεί πολύ επιλεκτική προσέγγιση ως προς τη διεκδίκηση συμβάσεων στο Κατάρ, στοχεύοντας σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Facility Management. Στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται απεμπλοκή του τομέα κατασκευής από τις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider