Ανεβαίνει η αγορά των εξοχικών στα Επτάνησα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβαίνει η αγορά των εξοχικών στα Επτάνησα
Τα Επτάνησα προσελκύουν αγοραστές από Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία).

Θετικές προοπτικές εμφανίζει η αγορά εξοχικών κατοικιών στο Επτάνησα, η οποία παραμένει σαφώς λιγότερο ανεπτυγμένη τόσο από τα νησιά του Αιγαίου όσο και από την Κρήτη. Με την τουριστική κίνηση να αυξάνεται συνεχώς έχουν αρχίσει να βάζουν στο ραντάρ των επενδυτών περιοχές στην Κέρκυρα, στη Λευκάδα και στη Ζάκυνθο για την αγορά εξοχικών κατοικιών.

«Η ζήτηση για παραθεριστικά σπίτια στο Ιόνιο Πέλαγος παραμένει σταθερή καταγράφοντας μια ήπια ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ενδυνάμωσης των τουριστικών ροών», αναφέρει σχετική έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων, Algean Property.

Τα Επτάνησα προσελκύουν αγοραστές από Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία). Τα τελευταία χρόνια αγοραστές από τη Ρωσία και την Μέση Ανατολή δείχνουν ενδιαφέρον κυρίως για την Κέρκυρα. Οι πιθανοί αγοραστές κοιτούν κυρίως για ακίνητα με 2-3 δωμάτια και θέα ή άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Ο μέσος προϋπολογισμός για ένα σπίτι διαμορφώνεται στα 500.000 με 700.000 ευρώ, αλλά για ιδιαίτερα πολυτελείς κατοικίες μπορεί να φθάσει και το 1 εκατ. ευρώ.

Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι η πιο ώριμη αγορά της περιοχής προσφέροντας μέση μικτή απόδοση της τάξης του 4,6% στους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών. Το απόθεμα του νησιού υπολογίζεται στις περίπου 2.000 παραθεριστικές κατοικίες, η πλειοψηφία των οποίων χτίστηκε τις δεκαετίες του '90 και του '00.

Η μέση τιμή πώλησης φθάνει τα 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό και η μέση τιμή ενοικίασης μιας εξοχικής κατοικίας αγγίζει τα 4.500 ευρώ ανά εβδομάδα. «Οι ζητούμενες τιμές παραμένουν σταθερές καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα σπίτια τους κατά τη θερινή περίοδο κερδίζοντας εισόδημα το οποίο τους κάνει να μην πωλούν εύκολα, εκτός και αν δεχθούν μια πολύ υψηλή προσφορά», αναφέρει η έρευνα της Algean.

Οι περισσότεροι αγοραστές προέρχεται από Βρετανία και Ρωσία, ενώ σημαντική είναι η παρουσία και αγοραστών από τη Μέση Ανατολή. Ακολουθούν οι Ιταλοί και Γερμανοί. Η πιο μεγάλη ζήτηση παρουσιάζεται για βίλες 2-3 δωματίων με πισίνα και θέα τη θάλασσα στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, από το Μπαρμπάτι έως την Κασσιόπη και την Αχαράβη.

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος διαθέτει περί τις 1.000 παραθεριστικές κατοικίες. Η μεγαλύτερη ζήτηση για εξοχικά παρατηρείται στις περιοχές: Άγιος Νικόλαος, Ακρωτήρι, Βασιλικός και Αμμούδι. Οι περισσότεροι αναζητούν βίλες 2-3 δωματίων με πισίνα και πρόσβαση στη θάλασσα έχοντας διαθέσιμα περί τα 400.000 με 600.000 ευρώ.

Η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 4.000 με 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης κινείται στα 3.500 με 4.500 ευρώ την εβδομάδα. Η μέση μεικτή απόδοση διαμορφώνεται στο 3,6%. Οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονται από τη Βρετανία και τη Ρωσία και ακολουθούν Μέση Ανατολή, Ιταλία και Γερμανία.

Κεφαλονιά

Η αγορά παραθεριστικών κατοικιών στην Κεφαλονιά βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης με πολύ καλές προοπτικές. Το απόθεμα ποιοτικών ακινήτων παραμένει ωστόσο χαμηλό με μόλις περίπου 500 κατοικίες υψηλών προδιαγραφών. Η μέση ζητούμενη τιμή για ένα εξοχικό διαμορφώνεται στα 3.000 με 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με τη μέση τιμή ενοικίασης να διαμορφώνεται στα 2.000 με 4.000 ευρώ την εβδομάδα.

Την Κεφαλονιά την προτιμούν Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Ολλανδοί. Αγαπημένοι προορισμοί για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας είναι οι: Κατελειός, Ρατζακλί, Σκάλα, Σπαρτιά, Άι Χέλης.

Λευκάδα

Περιορισμένο παραμένει το απόθεμα και στη Λευκάδα αν και η ανάπτυξη του τουρισμού έχει ξεκινήσει ένα νέο γύρο κατασκευών στο νησί. Υπολογίζεται ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 800 παραθεριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Λίγα παραμένουν τα οικιστικά συγκροτήματα στη Λευκάδα.

Αγαπημένοι προορισμοί για αγορά εξοχικών είναι τα Σύβοτα, το Βλυχό, το Γενί, η Νικιάνα, η Λυγία και το Μεγανήσι. Οι επενδυτές προτιμούν κατοικίες 2-3 δωματίων με πισίνες και θέα τη θάλασσα. Η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 3.000 με 4.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στις 3.000 με 4.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Η μέση μεικτή απόδοση διαμορφώνεται στο 4,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider