Επενδυτικός… συνωστισμός για τα ακίνητα-φιλέτα 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτικός… συνωστισμός για τα ακίνητα-φιλέτα 
Τα καλά ακίνητα υψηλής προβολής που βγαίνουν στο «σφυρί» τραβάνε το ενδιαφέρον όσων διαθέτουν ρευστότητα.

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων αλλά και άλλα funds για τα ελάχιστα καλά επαγγελματικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί, όπως φαίνεται και από τους διαγωνισμούς που τρέχουν αυτό το διάστημα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πέντε ακινήτων που ανήκαν στην «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και τα οποία πωλούνται από την Alpha Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει ακίνητα – φιλέτα μισθωμένα κατά βάση σε πολυεθνικές και παράγουν εισόδημα το διεκδικούν πέντε ΑΕΕΑΠ και τρία ακόμη funds.

Ειδικότερα στην «κούρσα» βρίσκονται οι Εθνική Πανγαία, Grivalia Properties, Trastor αλλά και η νεοσύστατη Orilina Properties, η ΑΕΕΑΠ της Brevan Howard. Από funds ενδιαφέρον έχουν δηλώσει η αμερικανική Hines που έχει αγοράσει το ακίνητο που στέγαζε το πρώην Athens Lydra στη Συγγρού και το ακίνητο της BlackRock στην Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά και το Greco Fund της Dromeus Capital που πριν από λίγους μήνες είχε εξαγοράσει άλλα τρία ακίνητα της «Μπάμπης Βωβός» σε διαγωνισμό της Εθνικής Leasing. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σημαντικά ακίνητα της άλλοτε κραταιάς εταιρείας real estate όπως το κτήριο γραφείων, επιφανείας 17.000 τ.μ. στο Χαλάνδρι που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Vodafone αλλά και τα γραφεία επί της Λ. Κηφισίας 24-26 που στεγάζουν τα κεντρικά της Samsung στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για τον διαγωνισμό πώλησης των ακινήτων της αργεντίνικης εταιρείας Grupo Dolphin αξίας 28 εκατ. ευρώ. Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνεται κτήριο προβολής επί της Βασιλίσσης Σοφίας το οποίο στο παρελθόν στέγαζε τα ελληνικά γραφεία της BNP Paribas και τώρα μισθώνει η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και πολυτελές συγκρότημα γραφείων στη Νέα Κηφισιά. Και αυτός ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.

Το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους παρακολουθούν την ελληνική αγορά ακινήτων και αυτό διότι όπως τονίζουν τα καλά ακίνητα που υπάρχουν στη χώρα μας είναι ελάχιστα και είναι φυσικά να προσελκύουν πολλές προσφορές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς παρά την μειωμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων οι αγοραστές είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι, καθώς κάθε συναλλαγή εξετάζεται ξεχωριστά και κάθε επένδυση γίνεται ιδιαίτερα προσεκτικά. «Αυτοί που έχουν το πάνω χέρι είναι αυτοί που διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα σε μια ρηχή αγορά όπως είναι η ελληνική», σημειώνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider