Εύθραυστη η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων – Ποια ακίνητα έχουν ζήτηση 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εύθραυστη η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων – Ποια ακίνητα έχουν ζήτηση 
Airbnb και Golden Visa κινούν την αγορά ακινήτων με τα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Την διπλή εικόνα που επικρατεί στην ελληνική αγορά ακινήτων αποτυπώνει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται αλλά είναι επικεντρωμένο στην Αττική είτε σε μικρά διαμερίσματα στην Αθήνα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην Airbnb είτε σε μεγαλύτερα σπίτια στην Αθηναϊκή Ριβιέρα που αγοράζουν κυρίως οι ξένοι. Στην υπόλοιπη χώρα και σε άλλα ακίνητα το ενδιαφέρον υπάρχει μόνο υπό… προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι τιμές όλων των κατηγοριών ακινήτων σημειώνουν άνοδο σε σχέση με τα περσινά τους επίπεδα (+2,5% για τις κατοικίες το τρίτο τρίμηνο 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017). Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι νέες άδειες για κατοικίες έχουν επιστρέψει σε ανοδική πορεία καταγράφοντας συνολική αύξηση 15% την τελευταία διετία, ενώ είχε προηγηθεί πτώση 93% το διάστημα 2006 – 2015.

Στην έρευνα πεδίου που διενέργησε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας σε 200 εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και μεσιτικά γραφεία φαίνεται ότι πράγματι υπάρχει αυξημένο ενεργο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα. Ακόμη περισσότεροι όμως είναι αυτοί που ενδιαφέρονται μεν για να επενδύσουν αλλά τηρούν στάση αναμονής. Το 40% των συμμετεχόντων δήλωσε πως το επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ στην περίπτωση των τουριστικών ακινήτων το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60%.

Στην Αττική η προσοχή

Ειδικότερα για την αγορά κατοικίας το 80% της αγοράς θεωρεί ότι η άνοδος της ζήτησης για ακίνητα εμφανίζεται κυρίως λόγω της Airbnb με τις αγγελίες στη χώρα μας να αυξάνονται στις 126.000 φέτος από μόλις 132 το 2010 και δευτερευόντως λόγω της Χρυσής Βίζα.

Οι κατοικίες στην Αττική εμφανίζουν σχεδόν πενταπλάσια άνοδο από το σύνολο της χώρας (+3% από +0,6% συνολικά τη διετία 2016-2018). Κάτι τέτοιο είναι φυσικό καθώς όπως διαφαίνεται από την έρευνα της ΕΤΕ, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων το ενδιαφέρον που είναι «ενεργό» δεν ξεπερνά το 40% στα μικρά διαμερίσματα της Αττικής το 70% των υποψήφιων επενδυτών αναζητεί ενεργά ευκαιρίες. Και αν στα μικρά διαμερίσματα το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από το εσωτερικό οι επενδυτές από άλλες χώρες ενδιαφέρονται κυρίως για μεγάλες κατοικίες στην Αττική και σε μικρότερο βαθμό στην περιφέρεια.

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕ οι πρόσφατες τάσεις ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων στηρίζονται σε μια σταδιακή αφύπνιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος κυρίως λόγω της έκρηξης του τουρισμού. Αυτό αποτελεί μια καλή αφετηρία, όμως όπως προειδοποιούν οι αναλυτές απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές για να αποκτήσει η δυναμική που εμφανίζεται ένταση αλλά και διάρκεια.

Η πλειοψηφία της αγοράς συμφωνεί ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο όμως είναι αυτή τη στιγμή λανθάνον. Υπό αυτή την προοπτική, οι κρίσιμοι παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτή τη δυναμική είναι το σταθερό φορολογικό πλαίσιο ειδικά σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ και την φορολογία των εταιρειών ακίνητης περιουσίας καθώς και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider