ΜΚΟ και οργανισμοί της Ευρώπης ενώνουν δυνάμεις για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΜΚΟ και οργανισμοί της Ευρώπης ενώνουν δυνάμεις για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια
Θαλάσσια Συμμαχία για την Ενέργεια και τη Φύση.

Ένας συνασπισμός Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, του ευρωπαϊκού αιολικού κλάδου και διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε για τη βιώσιμη ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων. 18 οργανισμοί από όλη την Ευρώπη ένωσαν τις δυνάμεις τους και υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Κατανόησης δεσμευόμενοι να συνεργαστούν.

Ανάμεσα στους οργανισμούς είναι η Διεθνής Ορνιθολογική Εταιρεία BirdLfie International, το WWF και η Eυρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ. Επίσης οι διαχειριστές συστημάτων στην κεντρική Ευρώπη Elia, Tennet, Amprion και άλλοι.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η επίτευξη του στόχου που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5οC θα απαιτήσει σημαντική αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων και θαλάσσιων σταθμών Α.Π.Ε. Σε συμφωνία με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φύση και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων πρέπει να συμβαδίζει με τα οικοσυστήματα και τη φέρουσα ικανότητα των θαλασσών.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 1οC και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης της φύσης στους ανθρώπους, το περιβάλλον και την οικονομία είναι ορατές σε όλες τις θάλασσες της Ευρώπης. Ένα από τα κρίσιμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων από ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα εντός χρονοδιαγράμματος συμβατού με τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 οC.

Ο Συνασπισμός αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο διαλόγου και συζήτησης, όπου θα αξιολογούνται και συγκεντρώνονται οι υπάρχουσες πληροφορίες και εμπειρίες, θα εντοπίζονται ανάγκες για περαιτέρω έρευνα και θα διατυπώνονται προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί ο προγραμματισμός για την ανάπτυξη της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Τα θέματα διαλόγου περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, την πλήρη ενσωμάτωση της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα, την έρευνα, καινοτομία και πληροφόρηση για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, την ελαχιστοποίηση του κόστους και των επιπτώσεων.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Μνημονίου, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει και πάλι ότι η θαλάσσια αιολική ενέργεια είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα με σημαντικά αναπτυξιακά, ενεργειακά, περιβαλλοντικά και γεωστρατηγικά οφέλη. H ΕΛΕΤΑΕΝ την περίοδο αυτή εκπονεί ειδική μελέτη με σκοπό να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider